Sjećanje na velikog jaskanskog umjetnika Nikolu Novosela

Prije godinu dana zauvijek nas je napustio najplodniji jaskanski slikar Nikola Novosel, a tim povodom je u Gradskom muzeju Jastrebarsko sinoć otvorena izložba njegovih slika pod nazivom “Nikola Novosel: In memoriam

Veliki broj štovatelja jaskanskog slikara Nikole Novosela okupio se sinoć u Gradskom muzeju Jastrebarsko na otvorenju izložbe slika ovog najplodnijeg jaskanskog umjetnika koja je postavljena na inicijativu njegove kćerke Dubravke.

-Nikola Novosel je s lakoćom i zanosom slikao i crtao od djetinjstva, a njegova prva samostalna izložba održana je u Zagrebu 1984. godine od kada se i aktivno bavio slikarstvom. Priredio je preko 50 samostalnih izložbi diljem Hrvatske i sudjelovao na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Organizirao je i sudjelovao u likovnim kolonijama diljem Hrvatske, koje su većinom bile humanitarnog karaktera, rekla je na otvorenju izložbe kustosica jaskanskog muzeja Jelena Škrabe. Novosel je uspio izgraditi vlastiti, prepoznatljiv stil slikanja. U najpozitivnijem smislu te riječi, on je lokalni slikar koji vlastiti kraj razumije u dušu. Gledajući njegove slike normalno je poželjeti upoznati pitoreskni jaskanski kraj, kojem je posvetio najveći dio svog slikarskog opusa, istakla je Jelena Škrabe.Treba reći da je Nikola Novosel bio jedan od osnivača likovnog društva “Ljubo Babić” u Jastrebarskom gdje je obnašao i dužnost zamjenika i predsjednika. Nekoliko godina je bio vlasnik likovne radionice i obrta u našem gradu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a prilikom posljednje izložbe u Gradskom muzeju Jastrebarsko primio je Zahvalnicu Grada Jastrebarskog za izuzetan doprinos u kulturi i umjetnosti.
Krajolici i cvijeće dominirali su slikarskim opusom Nikole Novosela, što se može vidjeti i na ovoj izložbi koja je jednim dijelom i prodajna.Jaskanski kraj za njega je bio vječita inspiracija. Ova memorijalna izložba prikazuje radove u vlasništvu obitelji Nikole Novosela. i čini dio ostavštine ovog velikog jaskanskog umjetnika čija se odsutnost ne prestaje osjećati.
Izložbu koja će biti otvorena do 26.travnja otvorila je zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić, a pokrovitelj izložbe je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
I.K.