Sedamdeseta obljetnica DVD-a Guci

Velikim vatrogasnim mimohodom i svečanom sjednicom, u Gucima je u subotu, 29. srpnja svečano proslavljena velika obljetnica – 70 godina uspješnog djelovanja tamošnjeg vatrogasnog društva

Članovi DVD-a Guci, njihovi gosti iz prijateljskih društava i mještani ovog jaskanskog naselja okupili su se na velikoj svečanosti proslave 70. obljetnice DVD-a Guci.

Nakon vatrogasnog mimohoda održana je i svečana sjednica na kojoj je predsjednik društva Josip Golub zahvalio svima koji su došli uveličati ovu njihovu značajnu obljetnicu, a moderatorica proslave Alenka Bujan upoznala je sve prisutne, među kojima je bio i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, i predsjednik Vatrogasne zajednice Željko Popović, s radom društva u proteklih 70 godina.

Društvo je osnovano 27. siječnja 1953., a osnivačka skupština održana je u kući Stjepana Markešića. Za prvog predsjednika izabran je Josip Jaglić, a nakon samo mjesec i pol dana društvo je već brojilo 25 aktivnih vatrogasaca. Veoma brzo nametnula se potreba izgradnje vatrogasnoga doma. Njegova gradnja trajala je tijekom 1956., u svibnju 1957. stavljen je krov, a do kraja te godine izgrađen je i vatrogasni toranj. I idućih godina nastavljeni su radovi na proširenju vatrogasnoga doma, a ulagano je i u opremu pa je 1959. sredstvima DVD-Guci i mještana kupljen prvi vatrogasni agregat.

Od značajnijih događaja još vrijedi spomenuti da je 1980. godine stavljena sirena na dom, a 1985. godine kupljen agregat ROSENBAUER. Za obnovu vatrogasnoga doma naročito je bila važna 2000. godina. Tada je promijenjen krov, nadograđen dio nad kuhinjom te je uređena kuhinja, promijenjena je kompletna stolarija,  obnovljena vodovodna i električna instalacija i dograđen sanitarni čvor. Sljedeće, 2001. godine grad SCHWABISCH HALL na inicijativu i uz pomoć mještana Stjepana Išlića donirao je DVD-u vozilo marke Mercedes 209 D.

Rad na uređenju doma nastavio se i u novom tisućljeću. Dograđena je i uređena garaža i spremište za vozilo, uređen je parking iza doma, asfaltirano je dvorište s prednje strane doma te se kontinuirano nastavilo s nabavom vatrogasne opreme.

Suradnja s Gradom Jastrebarsko u zadnje vrijeme je intenzivirana oko uređenja doma.  Nabavljeno je vatrogasno navalno vozilo u suradnji s Gradom, Vatrogasnom zajednicom i DVD-om Gornji Desinec, a grad je financirao uređenje kuhinje i dvorane doma koje je trenutačno u tijeku. Naime, DVD Guci u suradnji s Gradom apliciralo je putem natječaja na sredstva iz EU fondova kojima je moderno opremljena kuhinja te kupljeni stolovi i stolice, a čekaju se rezultati natječaja vezanog uz energetsku obnovu doma na koji se također apliciralo u suradnji s Gradom Jastrebarsko.

DVD Guci danas broji 32 člana od kojih je 11 operativnih među kojima je 5 vozača C kategorije. Iako s malim brojem operativnih članova Društvo aktivno sudjeluje u Zajednici obavljajući svoje dužnosti izlazeći na intervencije.


Na svemu ovom vatrogascima DVD-a Guci čestitali su predsjednik Vatrogasne zajednice Jastrebarsko Željko Popović, i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, koji je naglasio kako Grad brine o svojim vatrogascima i njihovoj opremi te vatrogasnim domovima u čemu je DVD Guci odličan primjer, a tako će biti i ubuduće, dodao je Novosel.

Proslava ove vrijedne obljetnice bila je i prilika da se najzaslužnijim članovima društva uruče prigodna priznanja.

I.K.