Sanirana oštećenja  na Gregurićevom  mlinu u Slavetiću

 

Nevrijeme koje je ovoga ljeta zahvatilo i slavetićki kraj nanijelo je velike štete na gospodarskim objektima, vinogradima ali i na Gregurićevom starom mlinu koji je obnovljen prije desetak godina

Stari Gregurićev mlin u Slavetiću jedna je od turističkih atrakcija našega grada. Ovo ljeto prilikom nevremena srušilo se stablo i slomilo žlijeb kojim dolazi voda u mlin i pokreće veliki mlinski kotač. Budući da je ljeto bilo ekstremno toplo i sušno vodeni kotač se rasušio pa je trebalo sve zajedno popraviti i mlin ponovno osposobiti za rad.

Zahvaljujući agilnom Marijanu Bernatu, koji je uvijek spreman za akciju, oštećenja su uz pomoć mještana sanirana,  a sve je i snimljeno te su fotografije oštećenja proslijeđene u Grad Jastrebarsko da materijalno pomogne jer udruga Lipa za obnovu  slavetićkog kraja kojoj je mlina dan na uporabu prestala je nažalost s radom.  Tako je otklonjeno srušeno stablo, zamijenjen je oštećeni dio žlijeba, cijeli žlijeb poduprt je novim nosačima a glavna osovina kotača ponovno je učvršćena i centrirana tako da je mlin sada u funkciji. Najvažnije je da voda neprestano zalijeva drveni kotač i tako ga štiti da se ne rasuši. Akcija je potrajala gotovo cijeli rujan a u subotu, 24. rujna mlin je ponovno stavljen u funkciju.


-Koristim ovu priliku da se zahvalim na gospođi Marici Vogrinec, gospodinu Željku Miletiću, Miroslavu Ivičeku, te Gradu Jastrebarskom na pomoći u sanaciji oštećenja, rekao nam je Marijan Bernat.

I.K.