S jaskanskim STEM – om raste cijela Hrvatska

Iznimno uspješan jaskanski projekt Sa STEM – om raSTEMo ovih dana kreće na turneju po hrvatskim školama.

Radionice kojima je cilj popularizacija STEM područja održat će se tako u školama u svih 20 županija te u Gradu Zagrebu, temeljem suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu programa u obrazovnim ustanovama.
„Ponosna sam što je naš projekt pobudio tolik interes javnosti, a osobito djece i nastavnika. Upravo nas je popularizacija znanosti potaknula na osmišljavanje ovog projekta, a male Jaskanke i Jaskanci su ga s oduševljenjem prihvatili. Nadam se da će i polaznici iz drugih dijelova Hrvatske pokazati sličan interes“, ističe Nikolina Ribarić, autorica projekta, ujedno i zamjenica jaskanskog gradonačelnika Zvonimira Novosela.

Edukacija koja će se provoditi u školama namijenjena je učenicima 3. i 4. razreda koji još nisu imali doticaj s ovakvim oblikom nastavnog sadržaja, a u 3 sata koliko je predviđeno trajanje, proći će kroz 3 radionice: biologije i kemije, fizike te informatike i robotike.
Kroz radionice je već prošlo više od 100 polaznika s područja Jastrebarskog, dok je u program razvijanja novih inovativnih modela podučavanja u planu uključiti oko tisuću sudionika s područja cijele Hrvatske.
„Javljaju nam se škole koje bi voljele da i njihovi učenici prođu edukaciju. Potrudit ćemo se uključiti još veći broj djece od predviđenog, a svi materijali dostupni su na našoj Internet stranici: https://sastemomrastemo.eu/ pa se nastavnici i roditelji i na ovaj način mogu s njima upoznati“, pojašnjava Nikolina Ribarić.

Kroz ovaj projekt u Jaski je već opremljena multifunkcionalna učionica i Znanstveni park, a mališani će uskoro dobiti i STEM kutić, što je dio projekta „STEM – budućnost za 5“ čiji je nositelj Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, a osim u Jastrebarskom, provodit će se u Donjem Miholjcu, Kutini, Ogulinu i Opatiji.
Partneri projekta Sa STEM-om raSTEMo vrijednog gotovo 2,3 milijuna kuna su Institut Ruđer Bošković i Centar za kulturu Jastrebarsko, dok je nositelj Društvo naša djeca Jastrebarsko.
P.A.