S Diplomatske berbe kod Tomca poslane tri ključne poruke: priroda, ponos i vino!

Na Diplomatskoj berbi grožđa održanoj na Plešivici kod obitelji Tomac Predsjedniku Zoranu Milanoviću i gradonačelniku Zvonimiru Novoselu pridružilo se 50 članova Diplomatskog zbora

Diplomatska je berba održana sedmi put, a već treći put domaćini su bili Zvonimir i Tomislav Tomac sa svojim obiteljima. Članovi Diplomatskog zbora mogli su zajedno s njima doživjeti ugođaj berbe u amfiteatru plešivičkih vinograda, a upravo Tomci Plešivici su donijeli prvi ekološki certifikat i time odredili smjer budućeg kretanja regije. Naime, i mnogi drugi vinari krenuli su istim putem, a ekološka proizvodnja nudi istinski doživljaj iskrenog i čistog vina, stopljenog s prirodom.

U svom je govoru Predsjednik Zoran Milanović istaknuo kako je ponosan na razvoj Plešivice čije vinare orati već godinama, a uz Istru, ova se regija nameće kao turistička destinacija koja može tijekom cijele godine privući posjetitelje.
O filozofiji obitelji Tomac govorio je Tomislav koji je ovim putem poručio kako je rad u vinogradu pošten i mukotrpan, no zadovoljstvo sinergije s prirodom ne može se ni sa čime mjeriti.

Još 1988. godine Zvonimir Tomac službeno je stavio na tržište prvo vino s etiketom Tomac (Crveni veltlinac), tri godine kasnije nastaje i prvi pjenušac šampanjskom metodom koji potom u Parizu osvaja srebrnu medalju i time pokazuje kako ova regija ima velik potencijal s odličnim terroirom za proizvodnju vrhunskih pjenušaca na svjetskoj razini. Nadalje, u 2000. godini obitelj Tomac započinje s prvim koracima prema neintervenističkom vinarstvu, u 2018. godini vinarija prelazi na biodinamičku proizvodnju. Dugogodišnji rad dovodi ih do ekološkog certifikata koji su stekli u ovoj godini i predstavili se na najprestižnijem svjetskom sajmu biodinamičkih vina u Londonu, Berlinu i New Yorku.

Tri su razloga zašto je obitelj Tomac ove godine po treći put domaćin Diplomatske berbe, prvi je zasigurno ekološki certifikat kojim će dugoročno, uvjeren sam donijeti velike promjene za Plešivicu, a iznimno sam ponosan što su istim putem odlučili krenuti i drugi vinari. Drugi je razlog podrum koji predstavlja svu jedinstvenost, ali i jednostavnost ove obitelji. Prirodno, iskreno, ali moćno i hrabro. To su Tomci. Treći razlog upravo je pristup vinarstvu kojim se vraćaju na svoje izvorne postavke, veličajući snagu zemlje koja ih nagrađuje na svoj način – vrhunskim vinom i pjenušcem, istaknuo je gradonačelnik.

Na Diplomatsku berbu odazvao se velik broj plešivičkih vinara koji su time dali podršku Tomcima, ali i pokazali zajedništvo u nastojanjima da svoju regiju podignu na još veću razinu. Jedinstvenost obitelji Tomac spojena je s glazbom, pa je tako glazbeni program od samog početka pratio program, krenuvši od perivoja dvorca Erdödy gdje su se okupili, vinograda i, na samom kraju, vinarije gdje je prisutne svojim nastupom oduševio Revijski orkestar Jastrebarsko.

P.A.