“Robin Hood” za Svjetski dan kazališta!

Kazalište Škrabe povodom Svjetskog dana kazališta u Jastrebarskom igra svoju hit-predstavu “Robin Hood”

Predstava će u Jastrebarskom biti izvedena u utorak, 26. i srijedu, 27. ožujka 2024. u 20 sati, a povodom Svjetskog dana kazališta, koji se svake godine obilježava 27. ožujka, organizirano će je pogledati i učenici Srednje škole Jastrebarsko.
Ulaznice za “Robina Hooda” mogu se rezervirati na mail-adresi kazaliste.skrabe@gmail.com, od petka, 22. ožujka kupiti u Trgovini “Fifa” (Braće Kazić 3, Jastrebarsko) po cijeni od 5 € ili nabaviti na ulazu u kazališnu dvoranu sat vremena prije početka predstave.
Jaskanski “Robin Hood”, najnovija raskošna predstava odraslog ansambla Kazališta Škrabe, autora i redatelja Nine Škrabea, posvećena je 55. obljetnici jaskanskog kazališta. “Robin Hood” zasnovan je na brojnim poznatim i omiljenim knjigama i filmovima o Robinu Hoodu i njegovoj družini, ali govoreći o Engleskoj, Nottinghamu i Sherwoodu prije svega govori o našoj svakidašnjici i našim problemima.

Za “Robina Hooda” koji je premijerno s velikim uspjehom odigran u studenom 2023, zaslužna je već uigrana ekipa kazališnih stručnjaka i zaljubljenika. Uz autora teksta i redatelja Ninu Škrabea, koji ovo predstavom slavi 55 godina umjetničkog djelovanja i osnivanja jaskanskog kazališta te asistentice redatelja Klementinu Škrabe i Ornelu Rodić tu su i autor glazbe Luka Šijan, kostimografkinje Daniela Fabijanić Pavlaković i Maria Špikić, scenografi Želimir Hrković, Ivana Strmečki Vučina i Dominik Sečen, koreografkinja Ines Jerčinović, fotograf i snimatelj Matija Grgas (Mat Photography), ton-majstori Dominik Sečen, Mislav Ivančić i Petar Pavlaković, majstori rasvjete Ivica i Krešimir Batušić, dizajnerica plakata i programa Dorotea Corelj i mnogi drugi.

Glumački ansambl predstave predvođen je zlatnom kazališnom generacijom koja se kazalištem bavi kontinuirano već 13 godina. Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Antun Penić-Ivanko, Lovro Penić-Ivanko i Jana Valečić pojačani su “vjernim kazališnim mušketirima” Andrijom Ferkom, Dorianom Rodićem, Josipom Ferkom, Leonom Vlašićem, Florijanom Skokom i Nikolom Oslakovićem, “mladim lavovima” Lukom Šijanom, Filipom Grgasom, Ivanom Zoretićem, Gabrielom Ivančićem, Darkom Stoičićem i Franom Hrvojem, kazališnom legendom Deanom Skokom te “kazališnim princezama” Ornelom Rodić, Višnjom Polojac, Majom Žalac, Tarom Terihaj, Henom Pavičić, Nikom Pustaj i Nikom Valečić. U predstavi nastupaju i Leona Bubanović, Isabella Covatta i Roko Bubanović.

Predstava je nastala u suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko i Glazbenom školom Jastrebarsko, a Sherwoodsku šumu ekipa Kazališta Škrabe smjestila je podno jaskanske Plešivice. Tako Robin, Marijana, Mali John, fratar Tuck i ostali junaci govore hrvatskim jezikom, a engleski, škotski, irski i velški dijalekti pretvoreni su u štokavsko, kajkavsko i čakavsko narječje. Srednjovjekovna glazba obogaćena je domaćim ugođajem i zvukom.
“Robin Hood” Nine Škrabea pisan je za djecu i mladež od 4 do 104 godine, a cilj mu je uz prisjećanje na doživljaje popularnih junaka Sherwoodske šume kod malih i velikih gledatelja probuditi ekološku svijest. Masovna rušenja vrijednih starih šuma i višestoljetnih vizura drevnih gradova događaju se nažalost i danas u zagrebačkoj okolici, pa tako i u samom središtu Jaske. Predstava je posvećena šumi Gović, višestoljetnom uresu i sanjalištu grada Jastrebarskog, čiji je velik dio okrutno posječen u studenom 2007.

Iz Kazališta Škrabe poručuju: “Često poželimo da iz nekog šumarka poleti strijela s prijetećom porukom novovjekog Robina Hooda i da njegova družina gromko zapjeva novu himnu slobode, dobrote i socijalne pravde. Dok se to ne dogodi, barem je u našem Kazalištu Snova dopušteno sanjati i odmetnuti se od raznoraznih suvremenih Ivana Bez Zemlje i njihovih korumpiranih dužnosnika.”
Realizaciju ove predstave pomogli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko, Polidor d.o.o, Autoklub Jastrebarsko, Telekoming d.o.o i Luxor informatički poslovi.
Nabavite što prije ulaznice za ovu predstavu Kazališta Škrabe i dođite u Sherwood! Pridružite se uzbudljivim pustolovinama Robina Hooda i njegove vesele družine!

foto: Matija Grgas – Mat Photography