Revijski orkestar oduševio Jaskance

Jaska je vjerojatno jedini mali grad u Hrvatskoj koji ima revijski orkestar eminentnih glazbenika koji godinama djeluju i sviraju na pozornicama diljem naše zemlje

Prvi koncert Revijskog orkestra Jastrebarsko protekao je u odličnoj atmosferi u kojoj je prepuna dvorana Doma kulture uživala u odličnim izvedbama rock, pop, dance, i latino glazbe u izvedbi sjajnih jaskanskih glazbenika i vokalista potpomognutim profesorima Glazbene škole Jastrebarsko, a sve pod dirigentskom palicom nenadmašnog Nikole Fabijanića. Kada je došao za ravnatelja Centra za kulturu rekao nam je kako želi ostaviti neki trag u svom gradu u  kojem je savio svoje obiteljsko gnijezdo i želi ovdje ostati. Ovaj njegov revijski orkestar zasigurno je prva karika u tome, a vjerujemo poznavajući Nikolu, da će ih biti još. Okupiti ovakav broj dokazanih glazbenika, od profesora, studenata i učenika glazbe pravo je malo čudo, a olakšavajuća je okolnost što ih Jaska ima zahvaljujući jednom vizionaru koji je pred gotovo tridesetak godina Jasku pretvorio u grad glazbe.

On se zove Drago Fabijanić, i naravno da bez njega ne bi ovaj orkestar bio onaj pravi. On je Nikoli sugerirao da se prihvati i dirigentske palice što je bio pravi pogodak. Vrhunski saksofonist Nikola Fabijanić, pokazao se i kao odličan vođa orkestra i dirigent pod čijim ravnanjem glazbenici daju maksimalnu kvalitetu svojeg muziciranja. To je pokazao i ovaj prvi koncert koji je naprosto oduševio brojnu publiku u Domu kulture.
Veliki obol u stvaranju revijskog orkestra dao je i Robert Prežgaj, legendarni jaskanski  gitaristi s kojim je Nikola godinama zajedno svirao i koji ima veliko iskustvo u vođenja bendova. Svojim savjetima i sugestijama mnogo je pomogao prilikom stvaranja orkestra.

Treba spomenuti i ostale glazbenike. Prije svega Krešimira Fabijanića na trubi koji čarobno svira ovaj instrument. Tu je njegova supruga Gorana na klavijaturama i kćerka Ana Magdalena, sjajna mlada violinistica. Možda i najveća snaga orkestra su saksofonisti, Goran Jurković, Drago Fabijanić, Patrik Prežgaj, Dragutin Roić i Nikola Smetko. Vrhunski gitarist Miljan Bakić, domagovački zet, koji sjajno pjeva. Pravo iznenađenje je i bas gitarist Nikola Budišćak. Za bubnjevima odličan Bojan Božić. Na violini još i mlada Paula Golub, te Marina Jakopec, na klavijaturama Josip Kopejtko, te jedini jaskanski trombonist Denis Martiniš. Naravno da su veliko pojačanje orkestru  profesori Glazbene škole Jastrebarsko, violinistica Lucija Stanojević, na violi Emil Gabrić kojeg Jaskanci pamte iz Paganini benda, violončelo Mirela Petković i na trubi Miroslav Poljančić.

Nisu iznenadile odlične izvedbe provjereno dobrog pjevača Josipa Paljuga, ni odličan preteći vokal Tee Borković, ali turbo iznenađenje, barem za pisca ovih redaka je Maja Volarić, djevojka prekrasnog, snažnog, ali istovremeno i nježnog glasa, koja jednako dobro pjeva rock kao i latino, što je prava rijetkost. Dominira pozornicom, svoju energiju prenosi na glazbenike ali i na publiku, na čemu bi joj mogao pozavidjeti veliki broj pjevača hrvatske estrade.

Za kraj treba reći da su sve pjesme izvedene u odličnim aranžmanima Dubravka Palanovića, Krešimira Kotteka i Josipa Cvitanovića. Sjajan posao su odradili i ton majstori, Zoran Higl, Dražen Borovec, Alen Križančić i Krešimire Karas,
Za one koji nisu bili na ovom prvom koncertu Revijskog orkestra Jaska imamo odličnu vijest. U njihovom muziciranju možete uživati u nedjelju, 26. lipnja u perivoju dvorca Erdödy u sklopu manifestacije Ljeto u Jaski.

Ivica Krčelić