Requiem za pamćenje

Maestro Nikola Fabijanić još jednom je ugodno iznenadio svoje sugrađane novim projektom, Komornim orkestrom Jastrebarsko koji je zajedno s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić,  uoči Uskrsa, u srijedu, 27. ožujka u crkvi sv. Nikole biskupa maestralno izveo Mozartov Requiem u d-molu

Jaskanska crkva svetog Nikole biskupa bila ja nažalost za ovu priliku premala da primi sve one koji su htjeli čuti i vidjeti na djelu Komorni orkestar Jastrebarsko i njihove goste, zagrebački Akademski zbor Ivan Goran Kovačić koji je netom proslavio 75 godina djelovanja i dirigenta Pavla Zajceva, majstora komornog muziciranja. Komorni orkestar Jastrebarsko novi je projekt Nikole Fabijanića, proslavljenog jaskanskog glazbenika i ravnatelja Centra za kulturu u našem gradu. Nakon Revijskog orkestra koji je u kratkom vremenu oduševio publiku ali i struku, Fabijanić je i ovoga puta okupio glazbenike od formata različitih generacija i bogatih umjetničkih iskustava. U njihovu virtuoznost mogli su se uvjeriti svi posjetitelji ovog pred uskrsnog koncerta koji će vjerujemo svima ostati dugo u pamćenju.


Odličan izbor bio je odabir ovog Mozartovog remek djela klasične glazbe Rekvijema u d-molu, KV 626 za inauguracijski koncert novog ansambla, Komornog orkestra Jastrebarsko koji će nadamo se, kao i Revijski orkestar biti zaštitni znak našega malog grada.

Jaskancima su se predstavili i vokalni solisti koji su se već dokazali u raznim repertoarima, opernim, oratorijskim i komornim djelima, Ivan Lazar, Berislav Puškarić, Helena Lucić Šego i mladi glazbenik Mislav Lucić. O kvaliteti proslavljenog zbora Ivan Goran Kovačić suvišno je i govoriti. Maestralno je svoj posao odradio i dirigent Pavle Zajcev, tako da će ovaj glazbeni događaj u Jastrebarskom ostati upisan zlatnim slovima u povijesti našega grada.

-Vjerujem da će glazbeni znalci i publika prepoznati koliko je ovo velik projekt i važan iskorak u jaskanskom glazbenom životu. Želja nam je, uz eminentne soliste iz Hrvatske i inozemstva, predstaviti i jaskanske vrhunske glazbenike, koji će imati prilike solistički nastupiti i predstaviti se uz ovakav ansambl, rekao nam nakon koncerta voditelj komornog orkestra i ravnatelj Centra za kulturu Jastrebarsko Nikola Fabijanić.


I za kraj treba reći da je projekt Komornog orkestra Jastrebarsko još jedan dokaz kako naš grad živi glazbu i diše s njom, od iznimno uspješne Glazbene škole, Škole saksofona, velike tradicije puhačkih orkestara, sve do popularnih i tamburaških glazbenih sastava te krune svega toga-Revijskog i sada Komornog orkestra.

I.K.