Razbojstvo u Svetojanskom kraju

Jučer, 9. kolovoza oko 17 sati u mjestu Srednjak, nepoznati je počinitelj izvršio razbojstvo nad 73 godišnjem mještaninu i otuđio više tisuća eura

Naime, još uvijek nepoznati počinitelj došao do kuće 73-godišnjaka te mu ponudio na prodaju posuđe, nakon čega ga je oštećeni pustio unutra. Nakon što je povjerovao u njegovu priču te pristao navedeno kupiti, nepoznati muškarac ga je poprskao sprejem te otuđio torbicu s novcem. Materijalna šteta iznosi više tisuća eura. Obavljen očevid, slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.

Ukoliko građani imaju korisnih saznanja mogu se javiti u Policijsku postaju Jastrebarsko, te na brojeve telefona 01/4570189 ili 01/6281033, ili na email pp.jastrebarsko@mup.hr.

Savjetujemo građane, što da se ne dogodi i što ako se dogodi.
Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe:

 • spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe,
 • samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.
Preporuke

 • Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
  •    Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
  •    Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
  •    Zatražite na uvid  dokument sa fotografijom ili  službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
  •    Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.
  Suradnja građana i policije
 • Zapamtite izgled osobe.
  •     Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
  •     Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
  •     Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
  S punim povjerenjem prijavite ovakve događaje policiji na 192.
 • PP Jastrebarsko