Raspisan natječaj za radove na dvorcu


Ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole približio se datum početka radova na obnovi dvorca Erdödy u Jastrebarskom

Naime, time su stvoreni svi preduvjeti za pokretanje postupka javne nabave za građevinske radove koji je objavljen 21. ožujka. Njime je procijenjena vrijednost radova na 73.140.000,00 kuna bez PDV-a.
Po završetku radova, najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, a 20 posto tog objekta moguće je komercijalizirati. Dvorac je u derutnom stanju od kraja 80-ih godina kada su iz njega iseljeni muzej i stanari koji su do tada živjeli u prostorijama dvorca. Bilo je pokušaja obnove početkom 90-ih godina, odnosno krenulo se sa sanacijom određenih dijelova dvorca no to nije dovršeno, tako da je ovo prva ozbiljna obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane.

-Projekt obnove dvorca kompleksan je i dugotrajan. Sama administracija traje duže nego što bismo svi to htjeli, no s obzirom na znatna sredstva koja je za ovaj projekt osigurala Europska unija, očekivana je i detaljna procedura. S obzirom na okolnosti i poskupljenja na svim razinama koja pratimo iz dana u dan, porast će i vrijednost samih radova na dvorcu. Naravno da je to novi izazov, no na njega smo spremni. Došli smo do povijesno važnog trenutka za obnovu našeg najvrjednijeg kulturnog zdanja i uložit ćemo maksimalan trud u realizaciju ovog projekta, naglašava Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.
Projektom obnove prizemlje dvorca predviđeno je kao prostor komunikacije s posjetiteljima te će tu biti smješteni info pult, suvenirnica i prostori za udruge. Otvaranjem ugostiteljskog objekta vratit će se i ta ponuda po kojoj je dvorac bio nadaleko poznat. Također, tu je planiran prostor za prezentacije, promocije i povremene degustacije, u kojem će se moći održavati i tečajevi somelijera i manja edukativna gastronomska zbivanja.
Prvi kat dvorca predviđen je za smještaj gradske uprave, dok su drugi kat sjevernog dijela dvorca te prostor potkrovlja u južnom dijelu namijenjeni potrebama povijesnog i etnografskog muzeja. Na trećem katu smjestit će se polivalentan prostor koji će koristiti kao gradska vijećnica, ali i za niz drugih sadržaja. Tu će biti i manji prostori za radionice, a pristup je dizalom osiguran i osobama s invaliditetom. Atrij, odnosno unutrašnje dvorište dvorca, uredit će se kao prostor za kulturno-zabavna zbivanja.
Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna mu je vrijednost 73.639.686,93 kuna, od čega odobrena sredstva iz fondova EU iznose 49.503.626,59 kuna.
Više informacija o samom projektu dostupno je na internet stranici: dvorac-erdody.hr


Damir Severinac: legendarni spiker, voditelj i jedan od osnivača Radio Jaske

Svoje prvo službeno emitiranje Radio Jaska je imala baš iz dvorca Erdödy, a glas koji su slušatelji mogli čuti bio je glas Damira Severinca, prvog spikera i voditelja jaskanskog radija. Bilo je sada već davne 1968., ali Damir se i danas rado sjeća tih dana i dvorca Erdödy koji mu je kao rođenom Jaskancu najdraži kulturni spomenik u našem gradu. Svakodnevno šeće prekrasnim perivojem dvorca gdje smo ga i mi zatekli ovih dana i pitali ga kako on doživljava najavljenu revitalizaciju ove jaskanske starine.
-Ovo je zasigurno jedna od najiščekivanijih i najvećih investicija u povijesti našega grada, i zato je s velikim nestrpljenjem iščekujem. Znam da je put bio dug i nimalo lagan da se uopće približi ovaj dugo iščekivani dan. Trebalo je uložiti puno vremena i novaca da se pripremi razna dokumentacija i studije kako bi se uopće moglo aplicirati za novac iz EU fondova. Naš dvorac nudi zanimljive povijesne priče i stare legende, a njegova obnova razlog je više za daljnji razvoj jaskanskog i uopće kontinentalnog turizma. Možda zvuči neskromno ali reći ću ovako,” Kada dvorac Erdödy bude obnovljen sigurno će se naći u prestižnom društvu najpoznatijih europskih dvoraca i perivoja, poput onih koje možemo vidjeti samo u velikim europskim sredinama!”
U parku dvorca moglo se uživati već u 17 stoljeću, a mnogi sigurno ne znaju da je u dvorcu 1880. osnovana prva muzejska zbirka. Bio je to pravi mali prirodoslovni muzej strasnoga lovca Stjepana Erdödya. kojeg pamtimo i po njegovom čuvenom “Lovačkom dnevniku”, koji je pisao sve do svoje smrti 1922.
Rado se sjećam svojih mladih dana kada smo u dvorcu smjestili novoosnovanu radio postaju. Bio je tamo i Zavičajni muzej, poznati riblji restoran” Lajoš”, Akademski klub, radio amateri, učionice srednje škole, Civilna zaštita, šahisti, lovci, planinari, ribiči…. a onda je to sve iseljeno i od tada dvorac propada. Čestitam ovoj gradskoj vlasti i gradonačelniku što su pokrenuli i nadam se da će uspješno završiti obnovu dvorca. Mislim da nema Jaskanca koji to s nestrpljenjem ne iščekuje, rekao nam je Damir Severinac.


Davorin Kopić: jaskanska sportska legenda, nogometaš, trener i sportski djelatnik

Ako je netko dobar poznavatelj jaskanskog dvorca onda je to naš Jaskanac Davorin Kopić, čija je prabaka radila i živjela u dvorcu, a baka se tamo i rodila. Ostavile su mu i pisane tragove ali i fotografije iz vremena grofa Stjepana. Stoga nas je i zanimalo kako on doživljava najavu obnove ovog jaskanskog kulturnog spomenika.
-Posebnu empatiju imam prema našem dvorcu Erdödy u Jastrebarskom. To proizlazi iz uspomena na priče mojih baka, moje prabake Marije i Bake Margite. Naime, moja prabaka Marija Peter došla je u Jastrebarsko u dvorac kod grofa Stjepana kao kuharica još 1895., a baku Margitu rodila je 1908. godine u sjevernoj kuli dvorca na prvome katu gdje su stanovale i živjele do 1924., dakle dvije godine još nakon smrti grofa Stjepana. Kad sam bio dijete, ali već i kao mladić te odrasli čovjek pamtim priče koje sam slušao od svojih baka o životu na dvoru u Jastrebarskom toga vremena.
Upravo zbog toga pratio sam sva nastojanja da se iznađu sredstva da se naš dvorac spasi od urušavanja. Svjestan sam koliko je trebalo vremena i mudrosti u savladavanju birokracije da bi se u tome uspjelo. Veseli me da se konačno u tome i uspjelo pa ovom prilikom zahvaljujem i čestitam svima koji su na tome radili, a posebno našem gradonačelniku Zvonimiru. Nadam se da nije prekasno jer je dvorac ozbiljno narušen i u zabrinjavajućem je stanju. Posebno sam zabrinut jer živimo u vrlo lošem vremenu kada će zbog rata u Ukrajini neminovno doći do bitnih promjena na tržištu što će se svakako odraziti i na cijene sanacije i uređenje našeg dvorca. Ipak živim u nadi da će i taj veliki problem pozitivno riješiti ljudi koji će rukovoditi uređenjem našeg bisera arhitekture i povijesti. Hoću li doživjeti ikada to veselje mogu samo nagađati i nadati se.
Uz naš dvorac me veže još niz drugih životnih doživljaja i emocija, a svakako najdraže su mi Akademski klub Jaska koji je imao prostorije u dvorcu krajem 60-tih godina prošlog stoljeća kao i početak emitiranja našeg Radija Jaska prije 53 godine.
Navijam za sve koji će se unatoč svim poteškoćama uspjeti izboriti da naš dvorac doista jednog dana postane biser u prekrasnom perivoju uz niz sadržaja koji toliko nedostaju našem gradu, a na čast svih pokoljenja kao i građana našeg grada te poglavito generacija koje dolaze.
I.K.