Radovi u dvorcu u punom zamahu, otkrivena i nekadašnja kapelica

Intenzivnim radovima koji su tijeku, dvorac Erdödy ne samo da vraća svoj stari sjaj, već se priprema postati središte kulturnog i društvenog života Jastrebarskog

 Njegovu vrijednost, iako to nije niti potrebno naglašavati, dodatno je naglasilo otkrivanje prostorije za koju se vjeruje da je bila nekadašnja kapelica. Tijekom izvođenja radova otkrivene su, naime, kamene podne ploče i dva gotička prozora, što upućuje kako je u toj prostoriji u povijesti bila kapelica.

Nastavit će se aktivnosti na analizi i očuvanju ovih elemenata, pa ćemo uskoro znati i više. To potvrđuje i kustosica Gradskog muzeja Jastrebarsko Jelena Škrabe koja naglašava kako su u renesansnim i srednjovjekovnim kurijama i dvorcima plemićke obitelji imale prostoriju koja je služila kao kapela. Tome u prilog ide i sačuvani podatak o postojanju kapele sv. Petra južno uz svetište današnje župne Crkve svetog Nikole (na mjestu današnje sakristije, koja je u ono vrijeme bila uz sjeverni zid svetišta) koju je dao prezidati grof i ban Petar Erdödy 1561. godine kao obiteljsku grobnicu, u koju je pokopan 1567. godine. Iz te kapele ostala je sačuvana nadgrobna ploča s epigrafom.

Nastavljaju se radovi

Već sada je izgled dvorca potpuno neprepoznatljiv jer je uklonjen krov, ali i dio zidova koji su bili nestabilni. Uz obnovu samog dvorca, paralelno se odvijaju i radovi na uređenju okoliša, uz dvorac se zasijava nova trava, čime se dodaje i dodatna funkcionalnost, budući da će okoliš dvorca postati savršena kulisa za održavanje različitih manifestacija. Unutar zidina dvorca, nastavlja se s pažljivom ručnom razgradnjom zidova i svodova, a opeka i kamen selektiraju se i nakon čišćenja skladište na gradilištu radi ponovne upotrebe. Paralelno s tim, radi se na zidanju dijela svodova i armiranih zidova južnog krila.

Siguran nastavak radova na obnovi
Za dvije godine dvorac Erdödy bit će obnovljen, a pred Gradom je i osiguranje dodatnih sredstava koja će biti garancija za nastavak radova, a o tome će odlučiti gradski vijećnici na svojoj sjednici idućeg ponedjeljka.
Naime, financijskim planom projekta kojim su obuhvaćeni svi rashodi i izvori financiranja za cjelokupno razdoblje provedbe, predviđena su sredstva od 26,2 milijuna eura, od čega je gotovo 5 milijuna do sad utrošeno. Ukupan je to iznos nakon svih povećanja koja su uzrokovali poremećaji na tržištu uslijed korona krize, a potom i rata u Ukrajini, ali i puno lošije stanje dvorca što se uvidjelo početkom radova, a čemu su uvelike doprinijeli i zagrebački i petrinjski potres pa je po mišljenju struke ovo bio posljednji trenutak za njegovu obnovu.

Grad je već ostvario dodatne izvore financiranja u iznosu od gotovo 7 milijuna eura, a razlika od 13,7 milijuna eura nadomjestit će se sredstvima zaduženja poslovne banke sa sufinanciranom kamatom iz NPOO iz HBOR – ovog programa Investicije javnog sektora. Otplata po tom programu trebala bi krenuti tek u 2027. godini, što ostavlja dovoljno prostora da se velik dio tih sredstava osigura iz vanjskih izvora financiranja pa do potrebe za njihovom primjenom u većem dijelu potencijalno neće ni doći, a na čemu se i dalje kontinuirano radi.
Obnova dvorca Erdödy naša je obaveza, on je naš najvrjedniji kulturni spomenik i obiteljsko srebro od kojeg nemamo pravo okrenuti glavu i pustiti ga da propada. Struka je jasna, ovo je bio posljednji trenutak za njegovu obnovu, a s obzirom na funkciju koja će biti usmjerena novim kulturnim i turističkim sadržajima, siguran sam da ćemo za dvije godine svi biti itekako ponosni i s osmijehom gledati na sve nedaće i probleme koji su nas u obnovi zadesili. Buduće generacije bit će nam na ovome zahvalne“, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

P.A.