Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Jastrebarskom

Na gradilištu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda posljednjih je tjedana izrazito dinamično, a stabilniji vremenski uvjeti pomogli su u tome da se i radovi dodatno intenziviraju.

Tako su nastavljeni instalaterski i fasaderski radovi na upravnoj zgradi, a kreće se i sa strojarskim radovima na grijanju i hlađenju upravne zgrade čime se taj objekt privodi kraju. Na zgradi dehidracije mulja dovršeni su radovi žbukanja unutarnjih zidova, u tijeku su fasaderski radovi te priprema za završene radove na podovima kako bi se uskoro krenulo s ugradnjom opreme. U tijeku su i armirano-betonski radovi na zidovima SBR bazena, najvećem objektu UPOV-a, te bi trebali biti završeni do kraja svibnja. Pokrenuti su i radovi na dodatnim dvama objektima, a to su ispusni kolektor te objekt mehaničkog tretmana koji je ujedno i najdublji objekt te najugroženiji nestabilnim vremenskim uvjetima.
Po završetku će Jastrebarsko dobiti moderan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je koncipiran na trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda primjenom tehnologije sekvencijalnog šaržnog bazena (SBR) za biološko pročišćavanje i aerobne stabilizacije mulja. Ukupna vrijednost radova iznosi 43,7 milijuna kuna s uključenim PDV-om, a izvodi ih zajednica ponuditelja koju čine poduzeća Riko d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o. iz Ljubljane.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dio je projekta izgradnje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Jastrebarsko. Ukupna je vrijednost projekta gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72,25 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. Ostatak iznosa financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i Vode Jastrebarsko d.o.o.
O projektu
Projekt Naša voda, naša budućnost obuhvaća poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko i najveća je investicija u povijesti grada. Usmjeren je na dodatno podizanje kvalitete jaskanske vode tako što će unaprijediti planiranje i spremanje zaliha pitke vode, smanjiti zagađenje prirode te povećati razinu zaštite okoliša. Ukupna je vrijednost projekta gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72,25 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020., dok ostatak iznosa financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i Vode Jastrebarsko d.o.o. Radovi koji su započeli u listopadu 2017. godine obuhvaćaju 15 različitih gradilišta gdje se izvodila dogradnja sustava vodoopskrbe, dogradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje otpadnih voda te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s III. stupnjem pročišćavanja.

Vode Jastrebarsko korisnik su projekta, dok usluge tehničke pomoći i upravljanja projektom vrši zajednica ponuditelja koju čine Institut IGH d.d. i Eptisa Adria d.o.o. Usluge nadzora nad provedbom projekta vrši zajednica ponuditelja koju čine Investinženjering d.o.o. i Exstructa d.o.o., a za izvođenje radova angažirani su Aquaterm d.o.o. te zajednica ponuditelja koju čine poduzeća Riko d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o. iz Ljubljane.
Za više informacija o projektu posjetite www.nasavoda.hr.
GJ