Prvi Croatian Agility Open ovog vikenda u Jastrebarsko

U našem se gradu od 24. do 26. lipnja održava Agility open koji organizira Zagrebački Agility Klub, a očekuje se dvjestotinjak natjecatelja

Agility je sport u kojem sudjeluje pas sa svojim vodičem koji usmjerava psa kroz stazu koja se sastoji od dvadesetak prepreka postavljenih određenim redoslijedom.
Pas u vremenu od 30 do 40 sekundi prođe dvadesetak prepreka (od hopova i slaloma do klackalice i tunela) na svaki put drukčije postavljenoj stazi, a o pobjedniku odlučuju milisekunde. To je agility, a prvi Croatian Agility Open održava se u organizaciji Zagrebačkog agility kluba od 24. do 25. lipnja u Jastrebarskom na terenima NK Jaska Vinogradar u samom središtu grada, nasuprot dvorca Erdödy.
Bit će to prvorazredno okupljanje ljubitelja pasa – očekuje se dvjestotinjak natjecatelja u svim kategorijama, od small do large, iz cijele regije: Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske.
Natjecanje je u rangu Lige UEFA-e u nogometu ili, da budemo slikoviti, natjecanja za skijaški kup. I količina treninga i truda koji se ulaže u svaki tim u rangu je s vrhunskim sportovima.
Malo povijesti: riječ je o mladom kinološkom sportu koji se rodio 1978. na najvećoj izložbi pasa Cruft’s u Londonu, kao zabava ga gledatelje. Već početkom osamdesetih počinje stjecati sve više poklonika u Velikoj Britaniji, Europi i Sjevernoj Americi i smatra se najbrže rastućim sportom. Osamdesetih godina prošlog stoljeća prvi zameci agilityja pojavili su se i na našim prostorima, a prvo službeno natjecanje u Hrvatskoj održano je 1992. godine.
Kako i domaći predstavnici danas postižu svjetske rezultate, došlo vrijeme da se agility predstavi i široj javnosti. Natjecanje je otvoreno za gledatelje, i to besplatno, ali psi moraju biti na povodcu i pod kontrolom kako ne bi ometali natjecatelje.
U petak je prednatjecanje po razredima (small, medium, intermediate, large), u subotu tri predfinalne OPEN staze, nedjelju još dvije i samo finale. Početak je predviđen u 9 sati, a sve bi trebalo završiti oko 18 sati.

Agility klub Zagreb