Provedbom postupka za izvođenje radova, napravljen još jedan korak prema obnovi dvorca 

Provedbom postupka javne nabave za građevinske radove na obnovi dvorca Erdödy u Jastrebarskom napravljen je još jedan važan korak prema dugo očekivanoj obnovi našeg dvorca

Sam postupak nabave proveden je na razini Europske unije, budući da je riječ o projektu koji je ostvario značajno sufinanciranje iz EU fondova.
-Posljednjih desetak godina koliko uporno radimo na ovom projektu, bez obzira na sve, ni u jednom trenu nismo gubili nadu da ćemo naš dvorac ponovno probuditi na ponos svih Jaskanaca. Budući da je riječ o projektu od iznimne važnosti za sve građane Jastrebarskog, ali i Zagrebačku županiju i Republiku Hrvatsku, iskreno vjerujemo u podršku sa svih razina kako bi se ovaj veliki projekt realizirao, ističe Novosel te dodaje kako je Grad Jastrebarsko među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji se uhvatio u koštac sa zahtjevnom obnovom ovako važnog spomenika kulturne baštine.
Ukupna vrijednost projekta obnove i revitalizacije dvorca Erdödy, sukladno potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava i to 1. srpnja 2020. godine iznosi 73,639.686,93 kuna, od čega je osigurano sufinanciranje sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 49,503.626,59 kuna, dok ostatak sredstava u iznosu od 24,136.060,34 kuna osigurava Grad Jastrebarsko.
Natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji dvorca Erdödy raspisan je 21. ožujka 2022. godine, a u tom je periodu već došlo do značajnih poremećaja na tržištu, što se odrazilo i na samu vrijednost radova. Njime je naime procijenjena vrijednost radova na 73.140.000,00 kuna bez PDV-a, što ukupno iznosi 92,049.608,60 kuna.
U roku za dostavu ponuda pristigla je jedna ponuda, tvrtke ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, koja je specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine, i to u iznosu od 108.194.041,60 kuna bez PDV-a, odnosno u ukupnoj vrijednosti od 135.242.552,00 kuna s PDV-om.
Gradonačelnik je naglasio i kako je očekivao visoku ponudu za radove s obzirom na okolnosti i poskupljenja koja pratimo iz dana u dan, ali da je unatoč tome visina ponude koju su dobili takva da će trebati tražiti dodatne načine sufinanciranja.
Važno je istaknuti i kako je projekt dobio veliku podršku Europske unije i najveći iznos od svih gradova koji su svoje projekte prijavili na poziv “Revitalizacija brownfield lokacija”. I u budućnosti će se nastojati osigurati sredstva iz vanjskih izvora, jer je ovo sigurno jedinstvena prilika za obnovu dvorca.
Dvorac je u derutnom stanju od kraja 80-ih godina kada su iz njega iseljeni muzej i stanari koji su do tada živjeli u prostorijama dvorca. Bilo je pokušaja obnove početkom 90-ih godina,
odnosno krenulo se sa sanacijom određenih dijelova no to nije dovršeno, stoga je ovo prvi ozbiljan projekt obnove i revitalizacije zapuštene zgrade, a sama njegova priprema trajala je godinama.

P.A.