Protivim se da se otpad iz Zagreba gura u Zagrebačku županiju!

ZAGREB, 3. svibnja 2021. –„Kao kandidat za župana Zagrebačke županije oštro se protivim tome da se otpad iz Zagreba gura u Zagrebačku županiju i pozivam HDZ-ovog kandidata za župana Zagrebačke županije Kožića da odgovori na pitanje u kojem će se gradu ili općini na području županije zbrinjavati tone otpada grada Zagreba?

Naime, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika grada Zagreba obećaje zbrinjavanje zagrebačkog otpada „izvan Zagreba“, a otvoreno se zalaže i da se Centar za gospodarenje otpadom gradi izvan Zagreba“– istaknuo je Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije.
Zmajlović je podsjetio na izjave HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba koji je jasno rekao „Ne otpadu u Resniku, ne Centru za gospodarenje otpadom ovdje“ i da će se sva pitanja i odluke koja se budu ticala otpada „u širokom krugu zaobilaziti Resnik i Zagreb“. Istu poruku šalje i na jumbo plakatima. To je protivno svim planovima za gospodarenje otpadom i EU direktivama.
Ovakvim pristupom ruši se Sporazum iz 2018. godine, potpisan između Grada Zagreba i Zagrebačke županije o zajedničkoj gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu, a da ne govorimo o tome da pitanje zbrinjavanja otpada koji Županija rješava 20 godina i dalje neće biti riješeno.
Možda upravo u dogovoru HDZ-a i Kožića oko zbrinjavanja otpada grada Zagreba i Zagrebačke županije na područje naše županije leži odgovor na pitanje zašto župan Kožić već godinama „na životu“ održava tvrtku Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije koja doslovno ne radi ništa i nema svrhu, osim što isplaćuje plaću direktoru – bivšem HDZ-om gradonačelniku Sv. Ivana Zeline. Ta tvrtka je još 2018. godine trebala biti pripojena trgovačkom društvu Zagrebački centar za gospodarenje otpadom. Međutim to se nije dogodilo i godišnje se pola milijuna kuna troši najviše na plaće direktora i tajnice u tom poduzeću.
Radi očuvanja svoje fotelje i koalicije sa HDZ-om župan Kožić je već jednom, još 2008. godine raskinuo Sporazum potpisan između Županije i Zagreba koji je definirao zbrinjavanje zajedničkog otpada u Zagrebu. Danas 13 godina kasnije kao kandidat HDZ-a za novi mandat očito je spreman to ponoviti.
„Kad sve ovo zbrojite s otvorenim najavama kandidata za zagrebačkog gradonačelnika da se otpad treba zbrinjavati izvan Zagreba, nije teško zbrojiti dva i dva i zaključiti da se ovdje radi o zakulisnim igrama“ – rekao je Zmajlović te dodao „Ovo su vrlo jasne najave da Kožić i HDZ planiraju otpad zbrinjavati u Zagrebačkoj županiji. Ovo je politička trgovina Kožića i HDZ-a na štetu stanovnika Zagrebačke županije“ – zaključio je Zmajlović i napomenuo kako je lako moguće da sve ovo završi i na prostoru nekog od HDZ-ovih gradova kao što su Zaprešić ili Velika Gorica.
SDP ZŽ