Proslavljen blagdan Velike Gospe u Volavju

 

Blagdan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je i ove godine proslavljen u  marijanskom svetištu u Volavju

Blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu u Volavju proslavio je  veliki broj vjernika iz cijelog jaskanskog kraja. Najsvečanije je bilo na misi u 11 sati, kada je već po tradiciji održana velika procesija od zdenca u centru Volavja, do crkve Majke Božje Volavske.

Centralnu misu u 11 sati predvodio je vlč. Filip Marić, župnik župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom, zajedno s vlč. Ivanom Bingulom.

Na ovaj dan u Volavju se održava i pučko proštenje s licitarima i štandovima s raznolikom ponudom. Vatrogasci Volavja za svoje sumještane i goste pripremili su pak tradicionalnu kotlovinu kojom se neki počaste na proštenju, a drugi je pak odnose kući.

Velika Gospa je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a slavi se svake godine 15. kolovoza pa je taj dan ujedno i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950.


Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanoga života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

I.K.