PROSLAVA BLAGDANA SVJEĆNICE U JASTREBARSKOM


U srijedu, 2. veljače, na blagdan Susreta Gospodnjega u Hramu (Svjećnica), u grkokatoličkoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, gdje se čuvaju i časte relikvije sv. Šimuna Bogoprimca, vladika križevački Milan Stipić služio je svečanu blagdansku liturgiju.


Biskup Stipić svečanu liturgiju služio je u zajedništvu s domaćim župnikom o. Marjanom Jeftimovim, žumberačkim vikarom o. Danielom Vranešićem, eparhijskim ekonomom o. Danijelom Hranilovićem i brojnim drugim grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima. Na liturgiji je sudjelovalo mnogo mladih obitelji s djecom kao i predstavnici Grada Jastrebarskog na čelu s Nikolinom Ribarić, zamjenicom gradonačelnika, te predsjednikom Udruženja obrtnika Jastrebarsko Stipom Bučarom.

U homiliji je vladika Stipić protumačio teološki značaj i poruku blagdana, naglasivši kako se u još u drevnoj kršćanskoj tradiciji, osobito na istoku, evanđeoski događaj o prikazanju Isusa u jeruzalemskom hramu poimao kao susret Boga i njegova naroda, u kojem je Bog došao ususret izabranom narodu koji je personificiran u liku svetog starca Šimuna, koji je proročki sabrao sva proročanstva Staroga zavjeta u ispovijesti Krista – Mesije i Spasitelja. Ocrtao je značaj svetoga Šimuna kao pravednika koji je dočekao ispunjenje ne samo svoga proročkoga i svećeničkoga života susrevši Krista, već i cijeloga izraelskoga naroda, a onda i cijeloga novoga Izraela koji će povjerovati u Krista i postati novi izabrani narod kršćana. Vladika Stipić je izložio put kojim su ostatci sv. Šimuna kao dragocjena relikvija putovali iz Svete zemlje u Carigrad, a zatim dospjeli do Zadra i na koncu jedan djelić njegova neraspadnutoga tijela i u grkokatoličku crkvu u Jastrebarsko, gdje se danas one časte i pred kojima se mnogi mole i bivaju uslišani. Na koncu je vladika Stipić poručio kako su evanđeoske vrijednosti bitne za opstanak i obitelji i naroda i civilizacije, osvrnuvši se i na lošu demografsku sliku naše domovine.

-Propadanje jednoga društva i jedne civilizacije ne može se svesti na ovoga ili onoga političara, nego najviše na propadanje obitelji kao svete i od Boga utemeljene ustanove i osnovne životne ćelije društva. Kada se ne žive evanđeoske vrjednote propada obitelj, a onda propada pomalo sve, pa i čitavi narodi i društva, unatoč svekolikom tehničkom i ekonomskom napretku’ – istaknuo je biskup Milan, pozivajući vjernike da žive svoju krsnu vjeru u obiteljima i čuvaju obitelj kao najveće dobro.


Poslije svete liturgije pred moćima sv. Šimuna održan je blagoslov brojne okupljene djece i blagoslov svijeća koji se tradicionalno obavlja na ovaj blagdan. Na koncu liturgije župnik o. Marjan Jeftimov se zahvalio biskupu na dolasku i kratko prikazao tijek oslikavanja stropa iznad oltara freskama u čemu je župi pomogao i Grad Jastrebarsko na čemu se župnik zahvalio.
Livio Marijan