Promocija koju nam donosi WRC Croatia Rally mjeri se u desetcima milijuna eura

Uvijek sam ponosan na naš kraj i ljude u njemu i koristim svaku priliku da to predstavim svijetu, rekao nam je Davorin Štetner, i dodao kako uvijek vodi brigu da u svoj itinerer uključi jaskanski kraj

Krajem travnja u Hrvatskoj je održan WRC Croatia Rally, jedan od najvećih sportskih događaja u povijesti Lijepe naše, pa je to bio i razlog za razgovor s našim Jaskancem Davorinom Štetnerom, predsjednikom Hrvatskog auto i karting saveza, te predsjednikom Upravljačkog odbora FIA WRC Croatia Rally.

Davorin Štetner na proglašenju pobjednika WRC Croatia Rally-a

Jedan od najvećih sportskih  događaja u povijesti Hrvatske je iza nas. Trebalo je sigurno puno hrabrosti upustiti se u tako nešto. Kako sada nakon svega što ste prošli u posljednje dvije godine gledate na sve to. Jesu li emocije velike do neba?
Utrka Svjetskog prvenstva u reliju je zasigurno jedan od najvećih sportskih događaja ikad održanih u Hrvatskoj. Za samo ostvarenje tog cilja bilo je potrebno veliko lobiranje i poklapanje niza faktora. Naši klubovi-organizatori ostvarili su sve sa strane WRC promotora, a mi iz saveza ostvarili smo sve prema Međunarodnoj automobilističkoj organizaciji – FIA-i. Covid je pomogao u dijelu da se ukazalo mjesto u kalendaru te smo uspjeli! Nevjerojatni su bili ti ljetni mjeseci 2020. godine kada je u srpnju počela velika aktivnost FIA-e te sam nakon nekoliko razgovora s glavnim tajnikom i vodstvom FIA-e postao svjestan da smo zaista blizu osiguravanja utrke. Posljednji sastanak dogodio se u uredu tadašnjeg predsjednika FIA-e Jeana Todta u Ženevi u prosincu 2020. kada sam imao čast, ali i veliku odgovornost preskočiti taj finalni korak i od FIA-e dobiti zeleno svjetlo za utrku. Utrke ne bi bilo prvenstveno bez klubova koji su podnjeli organizaciju, desetaka naših sportskih dužnosnika i klubova, stotina volontera, policajaca, vatrogasaca, hitnih službi… radi se o kompleksnoj organizaciji i nakon dva odlično organizirana relija – vrlo ponosan!

Gradonačelnik Novosel, potpredsjednica FIA-a Anna Nordkvist i Davorin Štetner


Hrvatska je i ove godine ugostila najbolje svjetske reli vozače, ali i brojne novinare i goste iz cijelog svijeta. Može li se reći da je to uz sportski i veliki turistički, pa i gospodarski događaj?
Ovo je događaj od iznimnog gospodarskog značaja za Hrvatsku. U Zagrebu nije bilo slobodnih hotela, a u dijelovima Hrvatske kroz koje se odvijala utrka sav smještaj bio je bukiran. U Hrvatsku je taj vikend ušlo oko 400.000 posjetitelja, jasno – nisu svi išli na utrku, ali procjena je da je tijekom vikenda uz brzince WRC-a bilo oko 300.000 gledatelja! Potrošnja koju su ostvarili mahom strani gosti bila je značajna. Samo primjera radi, u četvrtak smo nakratko sletjeli u Okić na Shakedown i osjećao sam se kao da sam u stranoj zemlji! Zastave Estonije, Češke, Finske, Švedske, Austrije… Nevjerojatno! Promocija koju nam donosi ova utrka mjeri se u desetcima milijuna eura…

U posjeti vinariji Tomac
Na imanju obitelji Ciban


Kakvi su dojmovi najviših svjetskih dužnosnika automobilističkog sporta koji su posjetili Hrvatsku pa i naš grad?
Odlični dojmovi prije svega! Potpredsjednica FIA-e Anna Nordkvist čak je ove godine  produžila svoj boravak u Zagrebu koliko joj se svidjelo. Hrvati su poznati po svojoj gostoljubivosti, a vjerujte da sam se osobno potrudio da imamo bolji VVIP program od Formule 1! U ove dvije godine u našem kraju ugostio sam tadašnjeg predsjednika FIA-e i legendarnog Schumacherovog šefa Ferrarija Jeana Todta, svjetskog prvaka Formule 1 Jacquesa Villeneuvea, vlasnike WRC-a, predsjednika NASCAR Euro, predsjednike Mađarskog, Slovenskog, Češkog i ostalih saveza te niz uglednika iz vrha svjetskog sporta. Posebno uvijek vodim brigu da u svoj itinerer uključim jaskanski kraj tako da smo ove godine helikopterima letjeli u vinarije Tomac, Kurtalj, Ciban, hotel Princess koji mi je stalna baza, posjetili smo Sošice i Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Krašić i ostala mjesta. Zaista zahvaljujem svima koji su se angažirali, a posebno ističem Ivanu Alilović – direktoricu Turističke zajednice Zagrebačke županije koja je uvelike pomogla da se naša županija predstavi u najboljem svjetlu. Subotnji ručak na Imanju Ciban oduševio je uski krug uzvanika među kojima su bili zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, veleposlanici Izraela, Canade, potpredsjednica FIA-e, a na kojem je i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel odlično predstavio naš grad. Uvijek sam ponosan na naš kraj i ljude u njemu i koristim svaku priliku da to predstavim svijetu.

Veliki posao odradili su i jaskanski vatrogasci


Vjerujemo da Vam je drago što se i vaš grad uključio u sve to?
-Vatrogasci su odradili sjajan posao, ali moram pohvaliti i jaskansku policiju na čelu s načelnikom Baštekom koji su perfektno organizirali prometni dio tako da se nije stvorio niti jedan prometni zastoj! Vezano uz vatrogasce – DVD Jastrebarsko s okolnim društvima u sastavu VZG Zagrebačke županije odradio je zahjevne poslove osiguravanja svih lokacija na koje smo slijetali helikopterima. Nadalje – zapovjednika DVD Jastrebarsko Gorana Batušića promovirao sam u glavnog vatrogasca Hrvatskog auto i karting saveza te je obavio zahtjevne treninge u Nizozemskoj za rad na hibridnim WRC vozilima. Sudbina je htjela da baš DVD Jaska s okolnim društvima odradi i prvo u povijesti gašenje hibridnog WRC automobila Olivera Solberga! Lokalna zajednica jako je bitna za organizaciju ovako kompleksne priče tako da mi je drago da su institucije Grada uvijek na pomoći. Nema mog poziva na koji se netko nije odazvao bilo da se radilo o Cestama ili Vodama Jastrebarsko, vatrogascima, policiji, samome Gradu te samim vinarima ili ugostiteljima.
Pred Vama je još jedan veliki sportski događaj, INA Delta Rally najstarije automobilističko natjecanje u Hrvatskoj, koje je od 2016. dio FIA European Rally Trophyja, što znači da se vozi po istim pravilima kao i Prvenstvo Europe. Znači li to ponovno posla preko glave?
U kalendaru HAKS-a nalazi se preko 72 utrke u 11 disciplina, ali INA Delta je jedna od najznačajnijih. Drago mi je što smo vratili „Deltu“ na jaskansko područje. Upravo je održavanje ovog relija bila podloga za WRC tako da je sve povezano. Najviše posla operativno odrađuje klub-organizator u suradnji s našim sportskim dužnosnicima. Već krajem lipnja mogu najaviti jaku utrku te pozivam sve građane da dođu pogledati vrhunske sportaše i uživati u sportskome spektaklu pritom poštivajući sva uputstva redara i policije! Naime, upravo je siguran reli najbolji reli te sam najviše strepio nad gledateljima jer imali smo kao i svi savezi dosta stradavanja na utrkama. Motorsport je iznimno atraktivan, ali i opasan i zato treba poštivati pravila. Krajem godine slijedi nam Europsko prvenstvo na brdskim stazama u Buzetu, završnica europskog NASCAR-a na Grobniku te veliki broj ostalih utrka. Sve u svemu – savez nikad nije bio aktivniji u svojoj 117-oj godini!
Ivica Krčelić
Foto: Matija Grgas , Craig Derrick