Program jaskanskih Matičara u centru Zagrebu


Članovi jaskanskog Ogranka Matice hrvatske na ovogodišnjoj manifestaciji Noć knjige sudjelovat će prigodnim programom u centru Zagreba, u knjižari Matice hrvatske (Matice hrvatske 2) u ponedjeljak, 25. travnja u 18 sati

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine ovaj svijet napustile svjetske književne legende William Shakespeare i Miguel de Cervantes. Sama ideja obilježavanja tog datuma zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na taj datum, blagdan Svetog Jurja. Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio svoju “Juditu”.
Noć knjige jedanaestu se godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja). Ove godine manifestacija traje od 22. do 25. travnja, a obuhvaća više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta po cijeloj Hrvatskoj. Glavna ovogodišnja tema je sloboda, a manifestacija obilježava i značajne godišnjice: 400. obljetnicu rođenja francuskog komediografa Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena te 100. obljetnicu rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica, Vesne Parun.
Dio programa posvećen ukrajinskoj književnosti, pod nazivom “Imperativ slobode” održat će se u zgradi Matice hrvatske u subotu, 23. travnja, u 18 sati, a nastavit će se programom posvećenim Vesni Parun koji je osmislio Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku u ponedjeljak, 25. travnja, u 13:30 sati.
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom izvest će program “Molière živi i danas” u knjižari Matice hrvatske u ponedjeljak, 25. travnja, 2022. u 18 sati. U sklopu programa bit će predstavljena nakladnička djelatnost Ogranka, a prvenstveno knjige dramskih tekstova komediografa Nine Škrabea (člana Predsjedništva Ogranka) “Druga zvijezda zdesna”, “U Plavom podrumu” i “Zemlja Čudesa”. Glumice i glumci Kazališta Škrabe izvest će dijelove dramskih tekstova objavljenih u tim knjigama, dramski umjetnik Robert Kurbaša pročitat će monolog iz Molièreovog djela, pjesnikinja Sonja Zubović predstavit će svoju poeziju optimizma, a Snježana Agostini upoznat će prisutne sa svojim eko-programom “Aleja prvašića”.
Spomenute knjige moći će se nabaviti po promotivnim cijenama, a Matica hrvatska pripremila je i prigodne popuste. Na sva Matičina izdanja popust je 20 %, na biblioteku Stoljeća hrvatske književnosti 30 %, na biblioteku Parnas 50 %, a knjiga Viktora Žmegača “Majstori europske glazbe” moći će se kupiti po cijeni od 175 kn.
Veselimo se Vašem dolasku na naš program u samom srcu Zagreba!

MH