“Privilegija je živjeti, raditi i stvarati u Jastrebarskom”

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grad Jastrebarsko proslavio je 774. rođendan, a proslavu su obilježile emocije i ponos

Najveći je naglasak stavljen na nagrađene, ljude koji su svojim doprinosom unaprijedili život svoga grada i dali mu najviše što su mogli, svatko na svoj način.

Nagradu za životno djelo zaslužio je posthumno Zvonimir Tomac, a u njegovo ime, kao i u ime svoje obitelji i svih nagrađenih, obratio se sin Tomislav koji je istaknuo kako je privilegija rasti, zaljubljivati se i stvarati u Jastrebarskom te živjeti od posla koji radiš s toliko ljubavi i strasti.

Ovogodišnje Priznanje gradonačelnik je odlučio dati Bernardu Koraku za izniman doprinos razvoju ugostiteljstva i turizma, a zbog isprike dolaska, ono će mu biti naknadno uručeno. Nagrade Grada zavrijedili su Josip Kunović, vlasnik tvrtke Elektrokovina Lighting, Branko Magđinski, Ivan Smolčić, Mladen Lončarić, Lovačko društvo „Jastreb“, Nogometni klub Sveta Jana i Košarkaški klub Jaska.

U svom je govoru nagrađenima zahvalio predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić, posebno se osvrnuvši na Nagradu za životno djelo. „Upravo velik broj okupljenih članova obitelji Tomac i vinara koji su od njega učili pokazuje nam kako su čovjeku od svih svjetskih nagrada ipak najvažnije one koje je zaslužio doma, među ljudima koji su mu najveća podrška, ali često i najveći kritičari. Neka takvo raspoloženje i dalje vlada našim gradom, raspoloženje u kojem smo jedni drugima suradnici i podrška, ali i dobronamjerna kritika koja nas gura naprijed“, istaknuo je.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel pridružio se čestitkama te dodao: „Svaka godina je godina pobjeda, uspjeha, postignuća i iskoraka. No, svaku godinu prate i poneki propusti, nedovršeni projekti, možda i propuštene prilike. Ima još puno toga za odraditi, ali ima i dana pred nama… Moramo samo vjerovati jedni u druge i uspjesi neće izostati!“.

Posebno se osvrnuo na obnovu dvorca Erdödy u kojem su baš oko Dana grada intenzivirani radovi. „Iako ova sjednica nije posvećena obnovi našeg dvorca, najvrjednijeg dragulja u samom srcu naše Jaske, ne mogu a ne osvrnuti se i na taj, neću ga nazvati projektom, nego snom svakog Jaskanca. Na putu su nam se dogodile vjerojatno sve moguće i nemoguće prepreke, izazovi i situacije u kojima bi mnogi na našem mjestu odustali od nastavka tog posla. No, moj posao, naš posao, nije odustajanje. Nakon nekoliko mjeseci borbe s procedurama, novim projektiranjima, novim smjernicama konzervatora i struke, te želje da obnovimo dvorac, i to ne za sutra i kratkoročno, nego za sljedećih pet stoljeća, ponosno najavljujem intenzivni nastavak njegove obnove koja je krenula već ovih dana. Na tom putu trebat ćemo još puno potpore i razumijevanja i Županije i Države i svih vas, ali kročimo dalje odvažno i bez kolebanja jer imamo samo jedan cilj – obnovljen dvorac, prepun sadržaja u jednom od najljepših hrvatskih parkova u gradu koji zovemo domom“.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Peđa Grbin osvrnuo se na brojne radove koji su obilježili posljednju godinu u Jastrebarskom, a koji su i bili predstavljeni na sjednici te dodao kako su male, ali progresivne sredine poput Jaske, kotačić koji pokreće cijelo naše društvo.

Lijepe je vijesti donio zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec. Istaknuo je projekte koji se na području Jastrebarskoga realiziraju u partnerstvu sa Županijom, poput obnove klizišta na županijskim i lokalnim cestama te obnove zgrada javne namjene oštećenih u potresu.

Nakon odluke vašega Gradskog vijeća da Županiji donirate zemljište prionuli smo poslu i izradili idejno rješenje za novu školu. Predali smo ga resornom ministarstvu i nedavno smo dobili potvrdan odgovor pa će Zagrebačka županija prijaviti gradnju nove škole i sportske dvorane na natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti“, rekao je Kolarec.

U ime prisutnih gradonačelnika i načelnika koji su se okupili u velikom broju, obratio se gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, naglasivši važnost suradnje i razmjene iskustava, jer život se vodi na lokalnoj razini koja ima i najveću odgovornost prema građanima.

Svečanu je sjednicu Gradskog vijeća obilježila tema radova, a predstavljeni su samo neki od najvećih projekata poput sanacije 50 kilometara prometnica europskim sredstvima, sanacije klizišta, puštanja u rad pročistača otpadnih voda, zamjene sustava javne rasvjete te obnove dvorca Erdödy.

Svojim je nastupom sve oduševio mladi Jaskanac Bruno Rački, kao i Robert Prežgaj i Maja Volarić koji su izveli himnu.

Okupio se velik broj uzvanika, od kojih najviše Jaskanaca, predstavnika hrvatskih branitelja, vatrogasaca, umirovljenika, službi i udruga.

P.A.