Priopćenje jaskanskog HDZ-a povodom objavljene javne rasprave o zbrinjavanju opasnog otpada na području grada Jastrebarskog

Povodom brojnih medijskih natpisa i rasprava uslijed poziva koji je objavljen za javnu raspravu stručne podloge za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje – građevinu za skladištenje opasnog otpada operatera Kemis-Termoclean d.o.o. na lokaciji našeg grada – Jastrebarskog, želimo podsjetiti naše sugrađanke i sugrađane da je Hrvatska demokratska zajednica na čelu s predsjednikom gradske organizacije i budućim gradonačelnikom Andrejom Krlinom svoj jasan stav o zbrinjavanju i skladištenju opasnog otpada već dokazala i artikulirala na sjednicama Gradskog vijeća tijekom 2018. godine.

Podsjećamo da su upravo tada vijećnici HDZ-a, uslijed afere Remondis, tražili od gradskih vlasti da se u zaključak Gradskog vijeća iz 2018. o zbrinjavanju opasnog otpada uvrsti točka po kojoj će se prostornim planom zabraniti gospodarenje opasnim otpadom na području grada Jastrebarskog. Dakle, upravo našim zahtjevom, intervencijom, jasnim stavom i pritiskom na sadašnju gradsku vlast uspjeli smo iznjedriti točku zaključka po kojoj je zabranjeno gospodarenje opasnim otpadom što sasvim dovoljno govori i pokazuje naš stav o navedenoj temi. Zdravlje, život i sigurnost naših građana uvijek su nam bili na prvom mjestu!
Isto tako, vrijedno je spomenuti kako je upravo prvu dozvolu za zbrinjavanje opasnog otpada 2015. godine, referirajući se na Remondis, izdalo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na čelu s ministrom Mihaelom Zmajlovićem, a protiv koje se tada nije bunilo vodstvo grada na čelu kojeg je i danas gradonačelnik Zvonimir Novosel.
Zaključno želimo jasno poručiti građankama i građanima Jastrebarskog da zbrinjavanje opasnog otpada na području grada Jastrebarskog nije dozvoljeno prostornim planom i da kao takvo niti ne može biti realizirano. Tu dolazimo do kraja ove priče, ali i pitanja zašto putem svojih kanala sadašnja gradska vlast želi aktualizirati ovakva pitanja odnosno tijekom izborne kampanje staviti u fokus i opteretiti javnost temama za koje je jasno da služe kao svojevrsni politički spin. Pozivamo sadašnju gradsku vlast i gospodina Novosela da se ohrabri i progovori o temama o kojima očito ne želi govoriti, a za koje nema rješenje. Tema opasnog otpada završena je 2018. kada je na našu inicijativu napravljena intervencija u prostorni plan Jastrebarskog i samim time zabranjeno odlaganje i tretiranje takvog otpada.
HDZ