Preminuo Zvonimir Tomac

Jutros je u 73. godini preminuo Zvonimir Tomac, jedan od prvih vinara u Hrvatskoj koji su stvorili modernu, privatnu hrvatsku vinsku industriju

Još 1988. godine Zvonimir Tomac službeno je stavio na tržište prvo vino s etiketom Tomac (Crveni veltlinac), a tri godine kasnije nastaje i prvi pjenušac šampanjskom metodom koji potom u Parizu osvaja srebrnu medalju i time pokazuje kako ova regija ima velik potencijal s odličnim terroirom za proizvodnju vrhunskih pjenušaca na svjetskoj razini. Time je Zvonimir Tomac zadužio  hrvatsku vinsku industriju stvaranjem danas najsnažnijeg nacionalnog brenda pjenušavih vina.

Obitelj Tomac od samog se početka bazirala na teškom radu, stalnom stjecanju novih znanja, upornoj borbi za dizanje kvalitete grožđa i vina, kao i na bezuvjetno poštenom pristupu ovom plemenitom  poslu. U 2000. godini obitelj Tomac započinje s prvim koracima prema neintervenističkom vinarstvu, a u 2018. godini vinarija prelazi na biodinamičku proizvodnju. Dugogodišnji rad dovodi ih do ekološkog certifikata koji su stekli u prošloj godini i predstavili se na najprestižnijem svjetskom sajmu biodinamičkih vina u Londonu, Berlinu i New Yorku.
Zvonko je uvijek  imao jasne, precizne i stručne stavove o svemu što je probao, s puno ideja kako pojedino vino učiniti još boljim i atraktivnijim. Cijeli život radio je u vinogradu i podrumu. I nakon što je glavni dio posla preuzeo njegov sin Tomislav, Zvonko je uvijek nadzirao berbe a katkad i osobno traktorom vozio grožđe od vinograda do vinarije. Vinarija Tomac danas je najsnažniji simbol vrhunskih hrvatskih prirodnih vina, a  uspomena na Zvonimira Tomca trajati će jako dugo.
Počivaj u miru legendo!
Posljednji ispraćaj Zvonimira Tomca biti će u utorak, 7. veljače u 15 sati na mjesnom groblju u Pavlovčanima.