Preminuo ugledni jaskanski odvjetnik Nikola Žunac


Danas je u bolnici u Zagrebu u 83. godini života preminuo Nikola Žunac, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u društvenom, pravosudnom, kulturnom i sportskom životu Jastrebarskog i jaskanskog kraja.


Nikola Žunac rođen je 24. siječnja 1939. u Jastrebarskom gdje je završio osnovnu školu, Gimnaziju je završio u Karlovcu a Pravni fakultet u Zagrebu. Kao pravnik radio je u Slunju i Karlovcu ali je većinu radnog vijeka proveo u rodnom gradu gdje je ostavio neizbrisiv trag u svim vidovima pravničkog djelovanja. Radio je u općinskoj upravi kao imovinsko-pravni referent, savjetnik za komunalne i privredne poslove te kao predsjednik Općinskog komiteta za privredu. Bio je javni pravobranitelj i sudac Općinskog suda Jastrebarsko. Odvjetničku karijeru započeo je kao suradnik legendarnog odvjetnika Jurja Rendulića, a dugo godina vodio je vlastiti odvjetnički ured. Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Akademskog kluba Jastrebarsko, viši vatrogasni časnik, dugogodišnji član i potpredsjednik DVD-a Jastrebarsko, i jedan od najzaslužnijih za njegov razvoj i napredak u vremenu od 1966. do 1990.

Kao iskreni zaljubljenik u svoj grad dugo godina bio je predsjednik Mjesne zajednice Jastrebarsko, koja je u tom razdoblju ostvarila mnoge zapažene rezultate. Bio je prijatelj planinarenja i godinama istaknuti član i potpredsjednik jaskanskog planinarskog društva, a djelovao je i kao predsjednik Kinološkog društva Jastrebarsko. Bio je jedan od pionira višestranačja u našem gradu i jedan od osnivača i prvi predsjednik ogranka Hrvatske narodne stranke u Jastrebarskom. Za svoje zasluge, 2014. godine nagrađen je Plaketom Grada Jastrebarskog.
Živjet će zauvijek u sjećanjima i uspomenama Jaskanaca kojima je Nikola bio uzor i prijatelj.
Počivao u miru!