Predstavljena zbirka Domagovačke riječi

Više od dvadeset godina Ivan Fabijanić zajedno sa svojim prijateljima bilježio je riječi, snimao njihov izgovor i stvarao zbirku koja je 25. ožujka pred prepunom dvoranom vatrogasnog doma u Domagoviću predstavljena javnosti.

Koliko mještani Domagovića vole svoje selo pokazali su još jednom prilikom promocije Domagovačkog rječnika kada su se okupili u velikom u vatrogasnom domu i zanimljivim programom u kojem su nastupili Domagovački tamburaši, članice i članovi pjevačkog zbora Ad Hoc i djeca Područne škole Domagović te u kratkom ali veoma efektnom programu pokazali svu raskoš nekadašnjeg dimaguvićkog govora.
Ivo Fabijanić Bać zajedno sa svojim sumještanima prikupio je preko pet tisuća riječi i pohranio ih za buduće generacije u poseban rječnik koji je izdao jaskanski Centar za kulturu.
-Pripremajući i snimajući svaku riječ posebno, bio sam počašćen željom bliskih mi prijatelja da budu dio našeg rječnika, te im se svima zahvaljujem. Mislim da riječi poput „gedina“, „krakrmica“ „paśak“, „pusmuđiknati“, „rajmati“, „sopruga“, „ukurat“ „zbrivati“ i izreka poput „terentete negda“, „bogdar parnal“, „gnjus jen“, „gorak si kak paśak“ zaslužuju da budu zapisane. Ovaj rječnik posvećujem i zahvaljujem prvenstveno Franji Cibanu i njegovom „Kipinovlju“, što me nadahnuo da se primim pisanja rječnika, zatim, rodbini, kao i svim prijateljima, koji mnogo puta nisu bili svjesni, da u neformalnim razgovorima pišu „zmenu“ jedno nadam se, simpatično i korisno štivo.


Želja mi je mlađem naraštaju ostaviti dio domagovačke prošlosti, rekao je prilikom promocije autor Ivan Fabijanić.
I.K.