Predstavljena knjiga “Jaskanski kraj u slici i riječi”

U petak, 16. prosinca Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom organizirao je predstavljanje svoje 18. knjige, do sada najveće i najraskošnije – “Jaskanski kraj u slici i riječi” autora Nine Škrabea i Zvonimira Kufrina

U velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko okupio se zaista velik broj ljubitelja dobre knjige i baštine jaskanskog kraja, a dio gledatelja nalazio se i u maloj dvorani jer svi zainteresirani nisu stali u veliku. Uz dobre vibracije i puno pozitivne energije nitko od prisutnih nije krio oduševljenje predstavljenom knjigom. Knjiga “Jaskanski kraj u slici i riječi” dokazala je da zaista povezuje sve stanovnike našeg lijepog zavičaja od Kupe do Svete Gere – žitelje općina Žumberak, Krašić, Pisarovina, Klinča Sela i Draganić te Grada Jastrebarskog. Na predstavljanju knjige okupili su se ugledni predstavnici iz svih dijelova jaskanskog kraja – iz svih područja zastupljenih u ovoj velebnoj knjizi.Kroz program su vješto vodili glumice i glumci Kazališta Škrabe Jana Valečić, Hena Pavičić, Mark Krcivoj i Niko Pavelić. Prisutne je u ime nakladnika, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, pozdravio potpredsjednik jaskanske Matice Želimir Hrković, a u programu su sudjelovali predstavnici cijelog jaskanskog kraja.U ime Žumberčana govorio je tajnik udruge Žumberački uskoci Željko Hranilović, a stihove pjesnika Jovana Hranilovića predstavila je “žumberačka vila” Alenka Crljenica Tržok.

“Dolinu kardinala” i Općinu Krašić predstavio je izaslanik načelnika općine i čuvar Marijinog svetišta u Dolu Josip Bakalas, a stihove pjesnika Josipa Skoka Puškara iz Puškarovog Jarka govorila je njegova zemljakinja i glumica Kazališta Škrabe Maja Žalac.Općinu Klinča Sela svojim je nastupom predstavilo Hrvatsko seljačko pjevačko društvo “Dr. Antun Radić” iz Okića predvođeno predsjednikom Dragutinom Kelečićem, a izveli su “Seljački život” velikog Jaskanca i Kupinčaka Vladka Mačeka te “Okićki grb”.U ime Pokuplja i Općine Pisarovina prisutne je pozdravio načelnik Tomo Kovačić, a sve prisutne izvedbom svojih stihova oduševio je kipar, slikar i pjesnik Ivor Oreb, podrijetlom iz Vela Luke, ali već dugi niz godina sa svojom suprugom, kiparicom i slikaricom Emilijom Karlavaris stanovnik našeg pisarovinskog kraja.Općinu Draganić i KUD Sveti Juraj Draganić zastupala je Draženka Jagatić, predsjednica KUD-a i vrijedna suradnica u nastanku knjige.U ime Jastrebarskog prisutne je pozdravio gradonačelnik Zvonimir Novosel, a u programu su nastupali Gradsko pjevačko društvo “Javor” pod ravnanjem Dragutina Fabijanića, učenici Glazbene škole Jastrebarsko Nika Idžaković (flauta) i Rafael Fabijanić (gitara) te glumci Kazališta Škrabe Isabella Covatta, Fran Hrvoj, Leon Vlašić i Želimir Hrković. Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana predvođena voditeljem Milanom Frdeljom izvela je pjesme “Pozabil te bum” i “Marija se sinkom trudi”.

Prigodno pismo i čestitku autorima i nakladniku knjige uputio je ugledni član jaskanskog ogranka Matice hrvatske prof. dr. Stjepan Baloban, a glavna urednica knjige Klementina Škrabe predstavila je ljude “iza scene” koji su ovoj knjizi podarili mjesece pa čak i godine predanog rada i truda – lektoricu i korektoricu svih Matičinih knjiga Margaretu Škrabe, pomoćnicu grafičke urednice Katu Ivanković, predstavnika nakladnika Želimira Hrkovića, glavnog fotografa Matiju Grgasa, koji je održao lijepi govor, te grafičku urednicu knjige Kristinu Cvitanović.

Prisutnima se obratio i suautor knjige Zvonimir Kufrin te ih upoznao sa svojim motivima suradnje u ovom velikom projektu. Pokretač i autor ovog opsežnog pothvata Nino Škrabe zahvalio je svim značajnim suradnicima u nastanku ove knjige (a bilo ih je u svakom našem kraju i većem selu) te naglasio da je ova knjiga njegovo životno publicističko djelo. Rekao je: “Ova knjiga prava je riznica i svojevrsna enciklopedija povijesti, kulture, prosvjete i baštine kraja koji se prostire od Svete Gere do Kupe. U knjizi su tekstom i slikama predstavljene sve župe i sva naselja našeg zavičaja, kulturno-povijesni spomenici (dvorci, crkve i kapele), prirodne ljepote, kulturno-umjetnička, sportska i vatrogasna društva, a posebni prilozi posvećeni su našim velikanima i znamenitim osobama, kulturi, školstvu, sportu i vinogradarstvu.”

Na kraju je brojne gledatelje oduševljene knjigom i prigodnim programom raznježio poznati jaskanski pjevač Marijan Bingula izvedbom pjesme “Moja Jaska tak imam te rad”.
Ton-majstor programa bio je Alen Križančić, službeni fotograf i snimatelj i ovoga puta Matija Grgas (uz pomoć Luke Hrkovića), a scenografiju su pripremile Klementina Škrabe, Hena Pavičić i Isabella Covatta.


Knjiga “Jaskanski kraj u slici i riječi” od 460 stranica i s više od 1500 fotografija po jedinstvenoj promotivnoj cijeni od 250,00 kuna može se do kraja godine nabaviti u Foto atelieru Jaska (Franje Tuđmana 29, Jastrebarsko). Knjiga se može naručiti i putem mail adrese matica.jaska@gmail.com.
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Gradsko pjevačko društvo “Javor” žele Vam svima sretan Božić te zdravu i uspješnu 2023. godinu!

MH

foto: Matija Grgas