Predstavljena kandidatura “Jastrebarsko – European Town of sport 2023”

 

Pod motom „sport za sve!“, Grad Jastrebarsko aplicirao je za naslov European Town of sport 2023. koji dodjeljuje udruženje ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu

Tijekom vikenda, Komisija ACES Europe Evaluation Committee na čelu s predsjednikom Gian Francom Lupattellijem obilazila je sportske terene i klubove, a na konferenciji za javnost bilo je više riječi o samoj kandidaturi i uvjetima koje Grad Jastrebarsko ispunjava.

Grad Jastrebarsko prijavio se za naslov Europskog grada sporta jer vjerujemo kako u svome radu naši klubovi i Sportska zajednica grada Jastrebarskog na čelu s predsjednikom Domagojem Šlatom njeguju europske sportske vrijednosti – jačanje društvene uloge sporta, promicanje zdravlja i zdravog načina života, ali i poticanje volonterizma i razvoj ljudskih potencijala u sportu“, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.
Jedan od ciljeva ovog projekta bit će povećati udio građana koji se bave sportom s trenutnih 26 na 35 % u naredne tri godine. Nadalje, povezivanjem s drugim gradovima koji su već osvojili ovaj naslov nastojat će se dodatno ojačati uloga sporta, a planirana su i daljnja ulaganja u sportsku infrastrukturu, poput skate parka, vježbališta na otvorenom na SRC Centrala, kompleksa atletskih staza i igrališta s umjetnom travom.

Istaknut je i projekt „Mi stvaramo sportaše“. „Ovim projektom želimo uspostaviti organizirani i stručan rad s djecom koja će korak po korak biti uvođena u svijet sporta. Ovisno o njihovim predispozicijama, želji za treningom i volji roditelja, djeci sportašima bit će omogućeno da prođu od bazičnih sportskih aktivnosti koje omogućuju normalan psiho motorički razvoj do selekcije za pojedinu sportsku aktivnost, te daljnji razvoj kroz trening koji je priprema za postizanje vrhunskih rezultata“, ističe o projektu predsjednik Sportske zajednice grada Jastrebarskog Domagoj Šlat.
Upravo razvoj europske dimenzije u sportu put je kojim Grad Jastrebarsko želi ići, smatrajući kako sport mora biti otvoren, uključiv i bez predrasuda. Osim toga, važna je uloga sporta u turističkom razvoju grada, što se kroz ovaj projekt želi istaknuti i ojačati.
Prepoznali su to i članovi Komisije koji su redom istaknuli kako je Jastrebarsko, iako mali grad, dobar primjer zajednice koja se brine o zdravlju svojih građana, što je i najvažnija uloga sporta. Čestitali su predstavnicima Grada i Zajednice, kao i svim sportašima koje su upoznali na strasti koju pokazuju jer upravo ona doprinosi razvoju sporta.

Sam je obilazak krenuo s centra jaskanskog sporta SRC Centrala, gdje se gradonačelniku i predsjedniku Sportske zajednice pridružio i pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen. Hrvoje Balen istaknuo je kako je Hrvatski olimpijski odbor potpora Gradu Jastrebarskom i Sportskoj zajednici u ostvarivanju što boljih uvjeta za sport i rekreaciju građana.
Priču o kandidaturi Jastrebarskog za Europski grad sporta nismo mogli započeti s boljeg mjesta. Marijan Bradvić Mara, jedan od naših najistaknutijih sportaša, itekako je bio nositelj sportskih vrijednosti, a svoju Jasku predstavljao je na europskim i svjetskim sportskim terenima!“, istaknuo je tom prigodom gradonačelnik.

Osim SRC Centrala gdje se uz nogometni teren obilazi i trening Judo kluba Jastrebarsko te korektivne gimnastike, Komisija je obišla i sportski teren i Muzej motocross kluba Jaska Vilko Sever u Mladini, streljanu, vanjsko vježbalište i sam perivoj kao mjesto rekreacije građana te dvorane OŠ „Ljubo Babić“ i Srednje škole Jastrebarsko. Pristali su i na jaskanskom Sajmištu gdje su u pripremama za trening zatekli Stare škanjce koji ove godine bilježe 50 godina zajedničkog treniranja i druženja.

Predstavnici Komisije posjetili su 23. Jaskanski polumaraton „Memorijal Predrag Bošnjak“, Kickboxing klub Jastreb, ribnjake u Novakima i Neninu utrku, a u dokumentu koji im je na konferenciji za medije predstavila zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić upoznali su bogatu povijest, ali i sadašnjost te planove za budućnost jaskanskog sporta.

Svojim se iskustvom nadovezao i istaknuti sportski novinar Zdenko Vuković Cena, a predstavnici Komisije upoznali su tijekom boravka i mladu nadu Niku Markulin, Marinka Smolčića kao istaknutog sportaša s invaliditetom, Damira Miljkovića koji je ujedno bio i turistički vodič te brojne druge sportaše.
Isticanjem ukrajinske zastave, predstavnici Komisije i Grada Jastrebarsko iskazali su podršku Ukrajini i svim Ukrajincima koji su svoj dom pronašli u Hrvatskoj ili Italiji.
Kroz desetak dana bit će poznata odluka Komisije, a ukoliko Jastrebarsko osvoji ovaj prestižan naslov, bit će mu dodijeljeno i priznanje u Europskom parlamentu.

P.A.