Predstavljen novi broj časopisa “Kolo” posvećen Nini Škrabeu

U Jastrebarskom je u petak, 21. listopada 2022, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe predstavljen novi broj glasovitog časopisa Matice hrvatske “Kolo”

Tema broja na 120-ak stranica je umjetničko djelovanje Nine Škrabea, člana Predsjedništva našeg ogranka te osnivača i voditelja jaskanskog kazališta od 1968. do danas, a povodom njegovog 75. rođendana te 55 godina umjetničkog djelovanja.
“Kolo” je časopis za književnost, umjetnost i kulturu, a izlazi od 1842, kada ga je pokrenuo Stanko Vraz. To vrijedno, legendarno glasilo Matice hrvatske objavljuje se četiri puta godišnje, a tema najnovijeg broja je kazališni i književni rad Nine Škrabea. Na predstavljanju novog broja u Jaski o “Kolu” i Nini Škrabeu govorio je glavni urednik “Kola”, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu, cijenjeni pjesnik i “kum” jaskanskog ogranka Ernest Fišer, a potom autori objavljenih priloga – profesorica, vrsna prevoditeljica i bliska kazališna suradnica Nine Škrabea u Jastrebarskom Sandra Brkljačić, stalni, renomirani kazališni kritičar i kolumnist “Večernjeg lista” Denis Derk te cijenjeni kazališni kritičar “Vjesnika” i “Vijenca”, svojedobno i glumac Andrija Tunjić. Uz njih, priloge o Nini Škrabeu u “Kolu” napisali su teatrolog i akademik Boris Senker, legendarni kazališni redatelj Georgij Paro, književnik Hrvoje Hitrec, teatrologinja Marijana Togonal, kazališni kritičari Mira Muhoberac, Tomislav Kurelec i Sanja Nikčević te komparatistica književnosti Klementina Škrabe.

U programu koji je održan u Glazbenoj školi Jastrebarsko nastupilo je Gradsko pjevačko društvo “Javor” pod ravnanjem ravnateljice Glazbene škole, prof. Ive Barač te profesori Glazbene škole Iva Zbožinek Janušić (flauta), Iva Barač (violina) i Emil Gabrić (violina). Maestro Josip Cvitanović na klaviru i pjevačica Lea Lovrenčić izveli su neke od omiljenih pjesama slavljenika Nine Škrabea. Song “Kletica sestrica” iz predstave Kazališta Škrabe “Oko jedne hiže” otpjevali su po prvi put u duetu legendarni jaskanski glumci Želimir Hrković i Dean Skok, a popularni pjevač Marijan Bingula izveo je slavnu pjesmu “Kad smo bili u Montani” iz mjuzikla “O’Kaj”. Mlada glumica Hena Pavičić otpjevala je “Cruellu de Vil” iz najnovijeg hita Kazališta Škrabe, predstave “101 dalmatiner”, a glumci Antun Penić Ivanko, Lovro Penić Ivanko, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Andrija Ferko, Josip Ferko i Leon Vlašić izveli su kultni prizor obrtnika iz predstave “Striček Vilček ili Kako je Shakespaere postao Špeksir”. Glumac Dorian Rodić pročitao je pismo koje je prilikom ovog događanja Nini Škrabeu uputio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, a Želimir Hrković izveo je poeziju Augusta Šenoe i Nikole Šopa. Posebno iznenađenje Nini Škrabeu bila je njegova omiljena pjesma “My rifle, my pony and me” koju je uz pratnju Josipa Cvitanovića na klaviru odlično otpjevao mladi Mihael Cvitanović. Kroz program je vodila predsjednica jaskanskog ogranka Matice hrvatske i umjetnička voditeljica Kazališta Klementina Škrabe, a sve je završilo izvedbom songa “U Plavom podrumu”, u kojem su se Marijanu Binguli i Josipu Cvitanoviću pridružili svi izvođači. Večer se nastavila druženjem svih prisutnih, a novi broj “Kola” te je večeri u Jastrebarskom rasprodan.
Među brojnom publikom koja je napunila veliku dvoranu Glazbene škole bili su i predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije​ Martina Glasnović, načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić, zamjenica gradonačelnika Grada Jastrebarskog Nikolina Ribarić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Klinča Sela Gordana Juranko, predstavnik Općine Krašić Josip Bakalas, predsjednik Udruge umirovljenika Jastrebarsko Stipe Bučar, predsjednik Hrvatskog pjevačkog seljačkog društva “Dr. Antun Radić” iz Okića Dragutin Kelečić, legendarni žumberački grkokatolički svećenik Mile Vranešić, jaskanski grkokatolički župnik Marjan Jeftimov, ugledna književnica i pjesnikinja Sonja Zubović, legendarni umirovljeni ravnatelj Glazbene škole Jastrebarsko Dragutin Fabijanić, proslavljeni kazališni redatelj Zlatko Sviben, potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu Branko Dretar, predsjednik KUD-a Marko Vukasović iz Samobora Janko Jelenić te ugledni likovni umjetnici Emilia Karlavaris i Izvor Oreb.
Majstor tona bio je Krešo Karas uz pomoć Petra Pavlakovića i Lovre Valečića, fotograf i snimatelj Matija Grgas, za cvjetne aranžmane zaslužan je bio Cvjetni atelier Dijana, a za scenografiju Hena Pavičić i Klementina Škrabe. Svesrdnu tehničku podršku i ovom je prilikom pružio domar Glazbene škole Janko Frkonja. Program se održao uz potporu Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog, Kuće dobrog vina Tomac & Bajda te Vinarije Tomac.

Nino Škrabe već 55 godina kroz rad u svom rodnom Jastrebarskom pronosi kulturu i kazališnu umjetnost svojim krajem, županijom, državom, ali i u inozemstvu. Kroz njegovo kazalište u Jastrebarskom je od 1968. prošlo više od tri tisuće glumica, glumaca i raznih suradnika. S velikim su uspjehom igrane predstave na pozornicama diljem Hrvatske, ali i na gostovanjima u inozemstvu. Napisao je i adaptirao stotinjak dramskih djela, objavio tridesetak knjiga i u Jastrebarskom od 1968. režirao, adaptirao i/ili napisao pedesetak kazališnih predstava. Njegova dramska djela, libreti za mjuzikle i adaptacije, od kojih je većina tiskana, izvođena su u gotovo svim zagrebačkim i hrvatskim kazalištima. Pisao je i scenarije za dokumentarne i igrane filmove, a od djetinjstva se bavi novinarstvom i publicistikom. Uredio je i napisao brojne tekstove u mnogim časopisima i objavio petnaest publicističkih knjiga. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. U travnju 2014. dobio je nagradu “Gumbek” za izniman doprinos oživljavanju kabarea. Nagradu za životno djelo Zagrebačke županije dobio je 2018. povodom 50 godina umjetničkog djelovanja. Od 2010. godine je član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika.


Ovaj broj časopisa “Kolo” kruna je dosadašnje bogate karijere Nine Škrabea, a u ovoj njegovoj slavljeničkoj sezoni njegovo Kazalište Škrabe i jaskanski ogranak Matice hrvatske pripremaju mu uskoro predstavljanje knjige “Jaskanski kraj u slici i riječi”, čiji je on autor zajedno sa Zvonimirom Kufrinom (članom Predsjedništva jaskanskog ogranka). U planu su i posebne božićne izvedbe hit-predstave “101 dalmatiner” 17. i 18. prosinca 2022, premijera nove predstave odraslog ansambla “Robin Hood” početkom iduće godine, objavljivanje monografije “Nino Škrabe – 55 godina kazališta” u 2023. te još puno puno toga.

MH

foto: Matija Grgas