Predstavljen EU projekt “Sa STEM-om raSTEMo”


U Centru za kulturu Jastrebarsko javnosti je predstavljen EU projekt “Sa STEM-om raSTEMo” kojeg je nositelj Društvo Naša djeca Jastrebarsko zajedno s partnerima Centrom za kulturu i Institutom Ruđer Bošković.

O projektu ukupne vrijednosti 2.259.276,71 kuna koji za glavni cilj ima popularizaciju znanosti među djecom, mladima i općom populacijom govorila je voditeljica projekta Mateja Baltorinić, koja je istakla kako projekt traje do kraja 2022. godine a financira se iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske.

– Naš je cilj da djeca do znanja dolaze na zanimljiv, kreativan i uzbudljiv način. Stoga slobodno možemo reći da je STEM edukacija obrazovanja za 21. stoljeće, rekla je ovom prilikom autorica projekta Nikolina Ribarić, predsjednica Društva Naša djeca Jastrebarsko i zamjenica jaskanskog gradonačelnika koja je još 2015. pokrenula projekt Mali znanstvenici koji je ocijenjen iznimno kvalitetnim i koji je bio podloga EU projekta “SaSTEM-om raSTEMo”. Već sada je veliko zanimanje za naše radionice, dodala je Nikolina, što je dokaz da smo krenuli u dobrom smjeru. Cilj je da djeca do znanja dolaze na zanimljiv, kreativan i uzbudljiv način, da im vrijeme na radionicama brzo prođe te da im radionice prije svega budu zanimljive, zaključila je Nikolina Ribarić.

To je potvrdio i učenik jaskanske osnovne škole Domagoj Vancaš, koji je sa svojom majkom Zrinkom prisustvovao predstavljanju projekta. On se kao talentirano i radoznalo dijete veseli radionicama koje slijede, ali ne samo on već i ostala darovita djeca koja su dosad bila uključena u projekt Malih znanstvenika. Od informatičke opreme nabavljeno je 25 tablet uređaja na kojima će polaznici učiti putem digitalne obrazovne platforme, 10 LCD mikroskopa kojima će proučavati mikroorganizme, snimati i fotografirati zanimljive praživotinje i alge te se na taj način upoznati s raznolikošću mikro svijeta. Za potrebe edukacije, za predavače je nabavljena i pametna ploča te projektor i prijenosno platno kako bi se edukacija mogla provoditi i na drugim lokacijama diljem Republike Hrvatske. Naime, u skoroj budućnosti, kada prođu edukaciju, volonteri Društva Naša djeca Jastrebarsko će na 20 lokacija u Republici Hrvatskoj provoditi edukativne radionice za djecu i njihove roditelje.


Na prvom predstavljanju projekt je pohvalila i Renata Kobetić, iz Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba koji je partner u ovom projektu, te jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, koji je i ovom prilikom naglasio kako Grad Jastrebarsko puno ulaže u razne projekte namijenjene djeci i mladima. Ovo je projekt za svaku pohvalu kojem se i puno veće sredine ne mogu pohvaliti, istaknuo je Novosel.
I.K.