Povratak u dvoranu

http://www.jaska.hr/images/content/v_28562.jpg

14.03.2021. Plesni studio Instinct vraća plesačice u svoju dvoranu; godina dana od početka rada u posebnim uvjetima

Početkom ožujka prošle godine mislilo se da su mjere privremene i malo tko nije htio zatvoriti svoje obrte u svrhu očuvanja zdravlja svojih sugrađana. Sada, godinu dana nakon prvotnog zatvaranja, Plesni studio Instinct prisjeća se svih promjena koje su obilježile njihov rad te koliko je pandemija imala utjecaja na njihovo djelovanje. “Kada smo početkom prošle godine shvatile da je situacija ozbiljna, otkazale smo sva natjecanja i zaustavile treninge, ali se i ubrzo bacile na posao. Znale smo da će djeci, ali i roditeljima nedostajati ples pa smo pripremile Virtualni studio Instinct, u okviru kojeg smo snimile treninge za svaku skupinu s cijelim koreografijama, kojima su naše članice mogle pristupiti u bilo kojem trenutku preko našeg YouTube kanala. Isto tako, s obzirom da nam se bližio rođendan, ali i Svjetski dan plesa, obilježile smo dane kampanjom #InstinctHistory na društvenim mrežama gdje smo se prisjetili naših najdražih uspomena i čekali otvaranje.” kažu Lana Jerčinović i Marija Bobinski, trenerice u Plesnom studiju Instinct koje su svoje uvjete rada prilagođavale u rujnu, ali i u svibnju.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28563.jpg

Proljeće 2020. godine obilježili su treninzi na otvorenome u dvorištu OŠ Ljubo Babić gdje su plesači mogli doći ili pratiti od kuće preko Facebook live-a i video tutoriala na YouTube-u.
Nakon ljetne pauze i mnogo istraživanja, trenerice su se prilagodile svim epidemiološkim mjerama i započele s modificiranim treninzima u rujnu. U pitanju je bila prvenstveno prilagodba prostora; dvorana je označena kvadratima s posebnim brojevima kako bi svaka članica imala svoj osobni prostor od barem 2 m², ali i pripadajuću zdjelicu s istim brojem u kojem odvaja masku i svoju bočicu s vodom, dok u svlačionici sada postoje stolci za svaku plesačicu na kojoj ostavlja stvari.

Zatim i prilagodba rasporeda; broj ljudi u svakoj skupini je smanjen, a treninzi su skraćeni s pauzama od 15 minuta za prozračivanje i dezinfekciju. Na ulazu u dvoranu mjeri se temperatura i dezinficiraju ruke. Grupnih vježbi koje uključuju direktni doticaj više nema, a niti formacija koje uključuju kretanje po prostoru. Lana je mnogo toga promijenila i pri drugom zatvaranju: “Kada su svi krenuli u istraživanje “online” svakodnevnog djelovanja, i mi smo! Organizirali smo treninge preko platforme Zoom u istim terminima kako bismo pokušali održati fizičku spremnost naših plesačica, ali i nastaviti sa zajedničkim druženjem, radom i igrama u realnom vremenu. Naravno, s vremenom je interes pao jer ništa ne može zamijeniti poseban osjećaj u našoj dvorani, te smo svi jedva čekali vratiti se u dvorane nakon Nove godine.”

Marija dodaje: “U ova nesigurna vremena, bilo nam je najvažnije iskoristiti maksimum i pružiti što više kvalitetnog sadržaja našim plesačicama. Uvijek smo bile kreativne u svojim rješenjima, te je zapravo sve bilo lako organizirati uz puno truda i koordiracije. Ono što nam je najteže palo je smanjenje entuzijazma i volje za vježbanjem, kako nas, tako naših članica. Vidjele smo da online treninzi nisu dovoljna zamjena te da ni mi ni naše plesačice ne funkcioniramo kao prije.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28564.jpg

Također, jako nam nedostaju nastupi i produkcije koje su uvijek bile vrhunac godine – bit će velik izazov osmisliti i organizirati dobru alternativu, ali već aktivno radimo i na tome!” U dogovoru s lokalnim Stožerom, vratile su se u dvorane pod istim uvjetima kao u 9. mjesecu. Jednako su, kažu, rigorozne kad je u pitanju mjerenje temperature, dezinfekcija prostora i držanje razmaka, te njhove plesačice zaista znaju i poštuju sva pravila, što uvelike olakšava održavanje treninga. Marija naglašava: “S vremenom smo postale i kreativne, tako da dječje skupine imaju mnogo novih igara i aktivnosti koje mogu raditi iz svog osobnog prostora. A s obzirom da nema nastupa, natjecanja, ni završnih produkcija, treninzi su još više usmjereni na učenje, istraživanje, nove plesne tehnike, osobni napredak svake plesačice, igre i improvizaciju.”

Kao i mnogo obrta u Hrvatskoj, osjetile su negativne posljedice mjera i stalnih promjena u svakom dijelu našeg poslovanja, ali ono što naglašavaju jest – prilagodba: “Da, teško nam je, i još uvijek nam treninzi ne izgledaju ni blizu onako kako bismo željele. No treba biti spreman na kompromis te kreativno i prilagodljivo pristupiti svakoj promjeni. Temeljitim istraživanjem i kvalitetnom organizacijom stvorile smo uvjete prihvatljive lokalnom Stožeru i postupamo u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, bez obzira što o njima osobno mislile. Kada smo se fokusirale na naše plesačice i na ono što one trebaju i zaslužuju, sve ideje i promjene kao da su se posložile same od sebe. Pronašle smo i neke dobre nove prakse koje ćemo uklopiti u naše stalno djelovanje. Ipak, još uvijek se nadamo da je ovo privremena situacija i snažno vjerujemo u bolje sutra!”

http://www.jaska.hr/images/content/v_28565.jpg

Njihova nova dvorana otvorena krajem 2019. svojom je veličinom bila spremna u savršeno vrijeme. U prostoru održavaju treninge svakim danom od ponedjeljka do subote u u osam skupina s nešto više od 100 članova. Neki su članovi odlučili stati s treninzima, no otvoreni su novi upisi kako bi im se pridružili članovi koji su željno iščekivali nova slobodna mjesta. Na kraju dodaju: “Voljele bismo zahvaliti svim našim članicama, ali i njihovim roditeljima na izvrsnoj suradnji, mnogo razumijevanja i mnogo brzog prilagođavanja u protekloj godini. Pokazali su nam da želje i volje za plesom uvijek ima, te su nam prošlog tjedna u dvoranu pristigla jednako nasmiješena i optimistična, ali i neka nova lica!

Znamo da ima i budućih plesača koji bi voljeli postati dio naše zajednice; pozivamo sve zainteresirane na upise su mogući u svim dobnim skupinama na plesnistudioinstinct@gmail.com ili na našim društvenim mrežama.”

M.B.