Povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti čistimo livadu na Japetiću!

Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko poziva građane na radnu akciju na Japetiću povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, u subotu, 21. svibnja

Sama akcija predstavljena je u Uredu gradonačelnika gdje su više detalja istaknuli Jadranko Šeper iz HPD-a Jastrebarsko i Marko Gvozdanović, tajnik Sportske zajednice grada Jastrebarskog koja je suorganizator ove akcije.
Jadranko Šeper istaknuo je kako je primaran cilj akcije zaštita biološke raznolikosti pašnjačkih brdskih livada na mikrolokaciji planinarskog doma Žitnica i vršnog dijela Japetića.
Čišćenje rubnih dijelova livade Žitnica i vršne livade zahtijeva mnogo ruku i nešto alata koji imamo svi kod kuće. Ponesite vile, trsne ili voćarske škare, motorne trimere, grablje, zaštitnu odjeću i rukavice. Pridružite se, učinite zajedno s nama nešto korisno i dobro se zabavite“, pozvao je Šeper.
Sportska zajednica pozvala je sve sportaše da se pridruže akciji, a za sve će se volontere osigurati dio potrebnog alata i autobusni prijevoz. Polazak za građane planiran je u subotu, 21. svibnja u 8 sati s parkirališta u Ulici bana J. Jelačića, kod SRD Centrala. Početak radova je u 9 sati kod planinarskog doma Žitnica na Japetiću, a za sudionike će biti organizirana okrjepa.
Akciju su pohvalili predstavnici JU Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje Damir Otmačić i Domagoj Hodak naglasivši kako biološka raznolikost doprinosi održivosti, kvaliteti života, ali i turističkoj ponudi Parka prirode.
Gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegova zamjenica Nikolina Ribarić iskazali su podršku Grada, a gradonačelnik je pritom naglasio kako je njegovo odrastanje, kao i velikog broja Jaskanaca, vezano uz Japetić te ga veseli svaka inicijativa vezana uz ovaj turistički i prirodni biser.
Akciju će podržati i Ceste Jastrebarsko d.o.o. koje će sljedećeg tjedna malčirati i kositi livade te pružiti potrebnu podršku.
Jadranko Šeper iskoristio je priliku i da javnost obavijesti o značajnim sredstvima koje je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao za izradu projektne dokumentacije za uređenje planinarskog doma, a idejno će rješenje uskoro biti predstavljeno javnosti.
Pridružite se ovoj vrijednoj akciji, a svoj dolazak najavite organizatorima na e-mail: hpd.jastrebarsko@gmail.com.

P.A.