Poslovne ideje hrabrih žena

Zahvaljujući Udruzi hrvatskih poduzetnica „WE Croatia“ (koja je osnovana 2012. godine), u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko je u ponedjeljak, 28. ožujka održano „Push Up“ događanje na temu: Podrška poduzetnim ženama u ostvarivanju poslovnih ideja

Jaskanske poduzetnice, kao i žene koje to žele postati ili ih iz bilo kojeg razloga zanima ova tematika, u znatnom su se broju odazvale ovom okupljanju čiji je cilj međusobno umrežavanje, povezivanje, razmjena iskustava i davanje podrške.
Okupljene na „Push Up“ događanju je pozdravila zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić istaknuvši kako su uloge današnje žene višestruke i kako nije lako balansirati između uspješne karijere i dobrih poslovnih rezultata, i obaveza prema djeci, obitelji i kućanstvu. „No, mi to možemo! Nije lako ali možemo! – zaključila je.
O svojim poduzetničkim iskustvima Jaskankama su govorile marketinška stručnjakinja Isabela Amalie Bonyaj, direktorica prvog hrvatskog studija za internet i multimediju Lili Rodić te književnice Silvija Šesto i Rosie Kugli. Naime, specifičnost ovog projekta, koji je podržao i Grad Jastrebarsko, je povezivanje poduzetništva i kulture (koja također zahtjeva poduzetnički duh) te je ovaj susret poduzetnih žena održan u ambijentu izložbe ilustracija “Neustrašive žene” koja ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti, kao i uz kratko predstavljanje knjige „Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku“, autorice Rosie Kugli.
O svojim poslovnim iskustvima, kako pozitivnima, tako i negativnima, o planovima, ambicijama, željama, strepnjama, kao i predrasudama okruženja u kojem stvaraju i trude se opstati; otvoreno su govorile jaskanske poduzetnice, zadovoljne što su dobile priliku predstaviti se i međusobno upoznati.
Udruga Poduzetnice hrvatske (WECroatia) daje svoj doprinos razvoju ženskog poduzetnišva kroz pozitivna iskustva svojih članica koje su spremne podijeliti svoje znanje, iskustvo i poznanstva sa svima onima koje se upuštaju ili već uspješno plivaju u podzetničkim brzacima. Brojke ukazuju kako žensko poduzetništvo nema tradiciju u hrvatskome društvu. Unatoč brojnim poticajima razvoju ženskoga poduzetništva, srednjoročnim strategijama razvoja i nastojanjima da se žene u većoj mjeri uključe u područje biznisa, brojke pokazuju da to područje još uvijek, u velikome dijelu pripada muškom dijelu stanovništva.
Naime, Hrvatska ima registrirano 31,3% tvrtki koje se nalaze u vlasništvu žena, i 28,2% žena koje drže čelne pozicije u izvršnom menadžmentu, a u udruzi WE Croatia vjeruju da bi zahvaljujući sposobnostima žena ovaj postotak mogao biti znatno ravnopravniji.
Grad Jastrebarsko