Poruka ženama: usudite se, mi smo uz vas!

U organizaciji Gradske organizacije SDP-a Jastrebarsko održan je okrugli stol povodom Međunarodno dana žena s kojeg je pet žena poslalo jasnu poruku: naše znanje je naša moć!

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac istaknula je kako se u svome radu ne susreće s diskriminacijom, no primijetila je kako, iako čak i u većem postotku visoko obrazovane, žene rjeđe zauzimaju rukovodeće pozicije. Država bi ženama najviše olakšala kad bi im pružila odgovarajuće uvjete za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, zaključila je.


S time se složila i dr. Biserka Čičak koja smatra da bi s aspekta pedijatrije ženama uvelike olakšalo da imaju dostupnu svu zdravstvenu skrb za sebe i dijete u svojoj okolini. Što se tiče medicinske struke, primjećuje se izniman napredak i povećanje broja liječnica, no kao i u politici, rijetko na rukovodećim funkcijama. Doktorica Čičak dotaknula se i promjena u društvu kad je riječ o odgoju djece te naglasila kako treba pohvaliti očeve koji su u posljednje vrijeme puno posvećeniji i ravnopravnije sudjeluju u odgoju djece, nego što je to bilo nekad.
-Prije je otac bio taj koji je vozio dijete i majku liječniku i uglavnom čekao u autu, danas sve češće to obavlja i sam, a nakon treće godine života djeteta, primjećujemo da sve više očeva ostaje s djecom i u bolnici, dok su to nekoć bile isključivo majke, naglasila je doktorica Čičak.
No „muške“ pozicije već dugi niz godina zauzima Nadica Žužak, danas pročelnica u Gradu Jastrebarskom koja je obnašala cijeli niz funkcija, od predsjednice Gradskog vijeća, zamjenice ministra, zamjenice župana… „Nikad se nisam osjećala drugačije nego ravnopravno“, istaknula je Nadica Žužak, koja je u javnom životu Grada već dvadesetak godina. I sam njezin početak je bio na poziciji koju su do tada uvijek obnašali muškarci, tajnice DVD-a, a nakon mene uvijek su to radile žene, smješka se Nadica Žužak.


-Nemam problem s time da muškarcima čuvam leđa, ali nemam problem niti s time da prva krenem u borbu i budem najglasnija., ističe Nadica..
Zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić smatra da je u životu najvažnije osloniti se na sebe i vlastite sposobnosti. Tada uspjeh neće izostati, neovisno o spolu. Osim dužnosničke funkcije u Gradu, predsjednica je Društva naša djeca, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, sudjeluje u radu i drugih udruga, piše udžbenike, vodi pripreme za državnu maturu, a uz sve to, majka je troje djece. Na pitanje kako sve stiže, Nikolina odgovara kako je ključ u dobroj organizaciji, ali i savjetu koji je davno dobila i često ga primjenjuje: „Uzmi noć upomoć!“.
Sa samo 23 godine Antonela Lacković pokrenula je vlastiti posao koji i danas uspješno vodi. Na pitanje kako se na taj korak odvažila, odgovara kako je najvažnija bila podrška obitelji i prijatelja koji su uvijek bili uz nju i poticali je da bude hrabra. „Oko sebe primjećujem puno talentiranih žena koje mogu puno toga. No često im nedostaje hrabrosti i samopouzdanja da ostvare svoje snove. Zato je njima najvažnija podrška koja će ih potaknuti i pogurati kad je to potrebno.“, govori iz vlastitog iskustva Antonela.
Na okruglom stolu otvorila se i tema koja je u posljednje vrijeme privukla dosta medijske pažnje – sufinanciranje higijenskih potrepština. Toj se inicijativi među prvima pridružio Grad Jastrebarsko, a među najgorljivijim zastupnicama koje su ovu temu zagovarale upravo je Sabina Glasovac.Nastavljamo borbu za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine!“, ističe i dodaje kako je najsretnija kad inicijative za pomoć ženama zažive u praksi.
Iz publike je podršku dao i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji je odlučio ove godine glavnu riječ prepustiti ženama i time pokazati koliko je ponosan na svoje suradnice. Poruka koja se šalje s ovog okruglog stola je da se žene trebaju odvažiti i krenuti put ostvarenja svojih snova. Uz dobru podršku, spremne su na sve!
Leon Bastašić