Pojačan nadzor prometa i čišćenje prometnice u Dragi Svetojanskoj

Nakon mirnog prosvjeda koji su prošlog tjedna održali mještani Drage Svetojanske, službe su se, zajedno s poduzetnicima s tog područja aktivirale u rješavanju problema

Pojačan je, naime, nadzor koji vrše Policijska postaja Jastrebarsko i djelatnici komunalnog redarstva te su izdana upozorenja vozačima kamiona.

Svoju su odgovornost prepoznali i poduzetnici koji ovdje djeluju te već u ponedjeljak prionuli pranju prometnice, a u dogovoru s gradonačelnikom, vlasnik kamenoloma i nadalje će čistiti prometnicu, nakon što su djelatnici Cesta Jastrebarsko s nje uklonili ostatke materijala od posipanog materijala zimske službe.

Podsjetimo, mještani Drage Svetojanske okupili su se u subotu, 16. ožujka na mirnom prosvjedu kako bi ukazali na dugogodišnji problem prolaska velikog broja teških kamiona kroz njihovo selo koji stvaraju veliku prašinu, buku i podrhtavanje tla zbog čega je uvelike narušena kvaliteta života ali i zdravlje ovih ljudi.  Iznijeti su i zahtjevi mještana, kao prvo to je asfaltiranje prometnice do kamenoloma čime bi se znatno smanjila prašina i pijesak po cesti, te postavljanje vodene barijere pri izlasku kamiona iz kamenoloma. Stalna kontrola poštivanja ograničenja brzine, postavljanje kamere koja kontrolira brzinu prometovanja vozila, te češće policijske patrole. Važna je i kontrola ograničenja nosivosti tereta jer kamioni u pretovaru teže puno više od dopuštene tonaže, a teret bi morao svakako biti prekriven ceradom prilikom transporta. Hitno se traži i dnevno čišćenje ceste strojem koji usisava prašinu jer nije dovoljno prometnicu samo pomesti četkama, te svakako smanjiti broj prolazaka kamiona na dnevnoj bazi.

P.A.