POEZIJA BARBARE BAŽDARIĆ U AMERICI!


“Pandorina kutija na rasprodaj”i ovih je dana osvanula u SAD-u i dobila prvu recenziju. Moći će je se naći i na policama Library of Congress.

Barbara Baždarić rođena je 1973. godine u Puli. Diplomirala je engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao profesorica u Srednjoj školi Jastrebarsko, dok se u slobodno vrijeme bavi pisanjem i djelovanjem u kulturi. Kao što je jednom napisala u pjesmi Sila (uzme me pa me nosi/ ta sila što se širi) upravo je neka sila nosi do škole. Nosila ju je i kroz njezin prepoznatljiv projekt GESTA koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj, u kategoriji kreativnih i inovativnih edukacijskih programa na Danu kreativnosti i inovativnosti 2014 godine. Sila je nosi i do Radija Jaske gdje vodi i osmišljava emisiju o kulturi Zarez mi je slaba točka, sve do pisanja pjesama koje svrstava u zanimljive cjeline koje rastu i oblikuju zbirke. Naslovi zbirki intuitivno joj se nameću. Pjesnički prvijenac Grizem objavljuje 2018. godine u nakladničkoj kući Biakova. Urednik zbirke bio je književnik Tin Lemac. Svoju drugu zbirku pjesama pod naslovom Mislim da sam vidjela izvanzemaljca objavljuje 2019. godine. Izdavanje ove knjige, u sklopu programa izdavačke kuće Biakova, financijski je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH. Jedna je od sudionica tribine Jutro poezije; pjesme su joj objavljivane na portalima i u književnom časopisu Republika. Neke od pjesama su prevedene na albanski jezik te objavljene u knjževnom časopisu Doruntina.

2020. započinje suradnju s nakladničkom kućom „Perlina Press“ iz Bostona te u suradnji s izdavačicom Irenom Stanić Rašin dogovara objavljivanje nove dvojezične zbirke poezije Pandorina kutija na rasprodaji. Ovaj dugomjesečni projekt prepoznalo je i Ministarstvo te je uvrstilo zbirku na popis programa odobrenih za potporu. Pandorina kutija na rasprodaji ovih je dana osvanula u SAD-u i dobila prvu recenziju. Moći će je se naći i na policama Library of Congress. Zbirka je puna zanimljivih i intrigantnih pjesama koje su se skrile u Pandorinom skloništu, a na čitatelju je da ih polako izvuče na svjetlo. Čitatelji će tako moći razotkriti dio pjesničke osobnosti Barbare Baždarić. Ova knjiga tako postaje metaforička kutija koju moramo polako otvarati, dešifrirajući suptilne poruke presvučene čarobnim riječima.
Otvorimo kutiju!
GJ