Počeli radovi na izgradnji parkirališta u sklopu projekta obnove dvorca Erdödy!


U sklopu projekta obnove dvorca Erdödy započeli su radovi na izgradnji parkirališta uz sam park Erdödy, a čijom izgradnjom će se posjetiteljima dvorca i Perivoja osigurati adekvatna pristupna infrastruktura u centru Jastrebarskog. Ovom investicijom bit će uređeno više od 5575 m² površine na kojoj će biti izgrađeno čak 95 parkirnih mjesta za automobile, od čega 5 mjesta za vozila osoba sa smanjenim tjelesnim sposobnostima te 3 mjesta za autobuse.

„Perivoj iz dana u dan posjećuje sve veći broj, kako naših sugrađana tako i turista. Izgradnjom parkirališta osigurat će se adekvatan pristup samom Perivoju i dvorcu, ali ujedno i povećati sigurnost svih posjetitelja našeg parka, građana koji ovdje žive, ali i djece i profesora Glazbene škole koja se nalazi u blizini. Radovima na izgradnji parkirališta službeno kreću i radovi na projektu obnove našega dvorca. Sretan sam i ponosan jer vidim da je vrijedio sav trud kojeg posljednjih desetak godina ulažemo u projekt obnove dvorca. Veselim se danu kada će dvorac zasjati u novom starom ruhu na ponos svih nas Jaskanaca“, poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Podsjetimo, nakon više od desetljeća upornog zalaganja s ciljem obnove i očuvanja ovog vrijednog povijesnog resursa od izuzetne važnosti za ostvarivanje brojnih kulturnih, društvenih i ekonomskih koristi cijelog jaskanskog kraja, iz Europskog fonda za regionalni razvoj Gradu Jastrebarskom odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“. Ugovor o dodjeli istih sklopljen je 1. srpnja 2020. godine između Grada Jastrebarskog, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. U sklopu projekta, Grad Jastrebarsko i tvrtka Capital Ing d.o.o. u ožujku ove godine sklopili su Ugovor o pružanju usluga izrade projektne dokumentacije za obnovu dvorca Erdödy u Jastrebarskom, a početkom travnja krenuli su radovi na izgradnji pristupne infrastrukture odnosno parkirališta. Radovi na izgradnji parkirališta vrijedni su oko 1,4 milijuna kuna bez PDV-a, a planiraju se završiti u roku od 4 mjeseca.

Projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“ prijavljen je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Revitalizacija brownfield lokacija“ KK.06.2.2.06, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa konkurentnosti i kohezija RH 14-20, Prioritetna os 6 Zaštita okoliša i održivost resursa, specifični cilj 6e2 Obnova brownfield lokacija (bivša vojna i/ili industrijska područja). Ukupna vrijednost projekta je 73.639.686,93 HRK, dok je iznos odobrenih sredstava iz EU fondova 49.503.626,59 HRK.
GJ