Počela berba grožđa na Plešivici

Počela berba grožđa na Plešivici

Članovi udruge Portugizac Plešivica i njihovi gosti jučer su u vinogradu obitelji Braje u Lokošin Dolu svečano obilježili početak ovogodišnje berbe portugisca. Prve grozdove ubrali su jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, Gordana Matašin iz Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije i domaćin prve berbe, mladi jaskanski vinar Josip Braje.

Lijep sunčan i topao dan kao stvoren za berbu grožđa iskoristili su jaskanski vinari za početak berbe crnog grožđa portugisca iz kojeg će nastati prvo mlado vino koje će se na tržištu pojaviti već u listopadu. Već po tradiciji, beračice u narodnim nošnjama, ljubitelji dobre kapljice i njihovi gosti krenuli su uz pjesmu i svirku mladih glazbenika u prvu ovogodišnju berbu.


Sve ih je riječima dobrodošlice dočekao predsjednik udruge Portugizac Plešivica Tomo Haramija, koji je među ostalim rekao kako je ovogodišnji urod ranih sorti gotovo prepolovljen, ali je zato grožđe kvalitetno, pa će i vino biti vrhunsko. Tajnik Udruge Željko Gregorić najavio je tradicionalni Festival portugisca koji se krajem listopada održava u Zagrebu, gradu u kojem su plešivički vinari oduvijek plasirali svoj portugizac, a Zagrepčani su ga obožavali. Tako će po svemu sudeći biti i ove godine.


-Portugizac tradicionalno najavljuje berbu grožđa, iako je Jaska i domovina pjenušaca za kojeg su pripreme već u tijeku. Naš kraj poznat je po vrhunskim vinima, a za to su ponajprije zaslužni vrijedni ljudi kojima želim puno uspjeha u ovom, za njih najvažnijem dijelu godine, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Novosel.


-Usprkos svim ovogodišnjim vremenskim nedaćama uspjeli smo sačuvati zdravo grožđe pa se nadam i odličnoj kvaliteti ovogodišnjeg portugisca, rekao nam je domaćin prve berbe, mladi jaskanski vinar Josip Braje, čija obitelj obrađuje oko 15.000 trsova. Uz portugizac, u vinogradu su rajnski rizling, chardonnay, bijeli pinot i crveni veltlinac.
Ivica Krčelić