Plešivičko vinogorje – prilika za povezivanje i suradnju


Tradicija vinogradarstva i vinarstva iznimno je bogatstvo jaskanskog kraja. Očuvanje te tradicije kroz moderni poduzetnički impuls osnovna je vodilja novoosnovanog trgovačkog društva Plešivičko vinogorje d.o.o. čije je osnivanje podržao i Grad Jastrebarsko

Bio je to povod sastanku koji je inicirao gradonačelnik Zvonimir Novosel, a na kojem je gradonačelnicima i načelnicima s područja podregije Plešivica predstavio ovaj jedinstveni projekt.
-Grad Jastrebarsko prepoznao je važnost ovog projekta za budućnost vinogradarstva i vinarstva u našem kraju. Iz tog razloga odlukom Gradskog vijeća i sam se uključio, s iznosom od 300 tisuća kuna, pojasnio je gradonačelnik naglasivši kako je projekt izuzetno izazovan, ali počiva na zdravim temeljima uključivanja zajednice u jednu novu poduzetničku priču.
Predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić dodao je kako je upravo ta podrška Gradskog vijeća bila ključna, a vijećnici su ovom prilikom pokazali kako je interes gospodarstva i zajednice ispred politike i jednoglasno iskazali podršku, neovisno o političkom opredjeljenju.

Inicijator projekta Željko Pavković rekao je više o samoj povijesti te djelovanju Poljoprivredne zadruge Plešivica čije je loše poslovanje prethodilo osnivanju Plešivičkog vinogorja. Naime, Zadruzi je prijetio stečaj, a to bi zasigurno ugrozilo sam brand Plešivice i vrijednu imovinu same Zadruge. Ona je odlukom Skupštine prodana novom trgovačkom društvu za iznos od 2,1 milijuna kuna.
-Uspješni vinari stvorili su kvalitetan brand, no on bi zasigurno bio ugrožen da je upravljanje nad bivšom Zadrugom preuzeo netko tko ne dijeli ljubav i strast domaćih ljudi, naglasio je Pavković.

Sastanku su se odazvali predstavnici gradova Samobora, Svete Nedelje i Ozlja te općina Krašić i Klinča Sela koji također smatraju da bi ovakva inicijativa mogla doprinijeti daljnjem razvoju ovih grana u njihovoj sredini, naravno, nakon predstavljanja i uz podršku samih vinogradara i vinara.
Prilikom obilaska zgrade nekadašnje Zadruge predstavljen je poslovni plan koji uključuje rekonstrukciju zgrade, organizirani otkup grožđa isključivo s područja plešivičkog vinogorja, obnovu vinograda, otvaranje kušaone i vinoteke gdje bi bila zastupljena vina cijele plešivičke podregije te otvaranje Centra za komunikaciju i izmjenu informacija.
P.A.