Planinarski dom Žitnica ide u rekonstrukciju

Na izvanrednoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko usvojeno je idejno rješenje rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica

Predstavio ga je autor Robert Loher te ukratko objasnio viziju kojom se vodio kod projektiranja. Skupština je jednoglasno prihvatila predloženo rješenje.
Naime, 25. veljače ove godine između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i HPD-a Jastrebarsko potpisan je Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, radi prijave projekta na EU sufinanciranje. Za realizaciju projektnih ideja na raspolaganju je 782.500,00 kn koje će biti usmjerene u rekonstrukciju i obnovu planinarskog doma Žitnica, uređenja dvorišnog prostora, obnove piramide i njenog okoliša.


HPD Jastrebarsko ima jasno definiran cilj upravljanja planinarskim domom Žitnica, a to je da on treba ostati primarno namijenjen planinarima. “Cilj nam je napraviti detaljnu obnovu kako bi i u idućim desetljećima imali mjesto na našem Japetiću koje rado ugošćuje planinare i izletnike i gdje smo uvijek dobrodošli“, ističu iz HPD-a.

U ime Grada Jastrebarskog članove skupštine pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić koji je čestitao planinarima na ovom projektu koji ima izrazitu važnost za turističku ponudu našega grada, ali i za očuvanje prirodnih bogatstava.
Japetić i Žitnica su srce Jastrebarskog, mjesto gdje svi rado dolazimo i kojim se ponosimo. Želim vam svu sreću u provođenju projekta kojim ćemo očuvati bogatu planinarsku tradiciju na Japetiću. Grad će vas u tim nastojanjima rado podržati!”, istaknuo je Bastašić.

Ovom rekonstrukcijom poboljšat će se mnogo toga, ponajprije osnovni uvjeti u kojima zakupnici posluju, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje ekoloških standarda, podizanje razine sigurnosti posjetitelja, učestaliji nadzor čuvara Parka na području doma i vršnog dijela Japetića te raznolikost sadržaja koje Japetić nudi.

P.A.