Peti Kazališni bal pod maskama

U subotu, 10. veljače 2024, u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko u organizaciji Kazališta Škrabe, Kreativnog studija Zvrk i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom održan je peti po redu Kazališni bal pod maskama

Kazališni bal pod maskama prvi put je održan 2019, a organiziran je i za vrijeme zabrane nastupanja zbog epidemiološke situacije u veljači 2021. Svi izvođači svoje su programe tada pripremali kod kuće, a Bal je prikazan na Online Live TV Croatia uz veliku gledanost i popularnost. Svake godine mlade glumice i glumci za Bal sami smišljaju svoje originalne kazališne programe, kostime i maske, a tako je bilo i ove godine, po prvi put u novom ugodnom prostoru Glazbene škole Jastrebarsko. Ovi Balovi pod maskama Kazališta Škrabe nastavljaju se na tradiciju izuzetno popularnih krabuljnih plesova koji su se u Jastrebarskom održavali 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća te dokazuju da kultura građanskog jaskanskog maskenbala i dalje živi.

Na ovogodišnjem maskenbalu nastupe, izgled i kvalitetu glume mladih kazalištaraca ocjenjivao je stručni žiri kojeg su činili legendarna jaskanska vrtićka teta i pjesnikinja Danica Divjak, proslavljeni jaskanski glumac Dean Skok te osnivač i voditelj jaskanskog Kazališta Nino Škrabe. Glumice i glumci su glumili, pjevali i plesali, a najboljima su na kraju uručena posebna priznanja. Za sve koji su sudjelovali u programu pripremljene su krafne, sokovi, posebna karnevalska tombola i glazba za ples. Karnevalske točke bile su ove godine inspirirane popularnim pjesmama pa su se tako na pozornici našli i astronauti (“Space Oddity”), zombiji (“Thriller”), odlični kostimi s kraja 60-ih i početka 70-ih (“Summer of 69”), a originalnu izvedbu doživjela je i pjesma “Lijepa li si”, ali na jaskansko-plešivičko-svetojansko-breznički način. Bilo je tu i nogometaša, princeza, vještica, jednoroga, kauboja, superheroja, Pokemona, ali i sjajnog izdanja kviza “Potjera”.

Za scenografiju Bala pod maskama pobrinula se Kristina Horvatić uz pomoć Jane Valečić i Gabriela Ivančića, ton su složili i njime upravljali Filip Grgas, Margareta Škrabe i Dominik Sečen, a fotograf je bio Matija Grgas. Kroz program su šarmantno vodile glumice i ovom prigodom nogometašice Tara Terihaj i Nika Valečić, a cijeli program osmislila je voditeljica Kazališta Klementina Škrabe.

Kazalištarci nakon još jednog uspješnog kazališnog maskenbala zahvaljuju na pomoći i suradnji Glazbenoj školi Jastrebarsko, “Party” balonima, dvorcima i toboganima na napuhavanje Jastrebarsko vlasnice Anite Krcivoj te Luxor informatičkim poslovima vlasnika Luke Hrkovića.


Foto: Matija Grgas