Pet zlata za Baletni studio Jastrebarsko

Od ponedjeljka, 20. do četvrtka, 23. prosinca 2021. godine u zagrebačkom kazalištu Trešnja održano je međunarodno plesno natjecanje International Dance Winter Cup Zagreb 2021, na kojem je nastupilo više od 80 plesnih klubova iz četrdesetak zemalja svijeta.

U Trešnji se natjecao i Baletni studio Jastrebarsko, koji se na Winter Cupu s velikim uspjehom predstavio sa šest sjajnih točaka u tri plesne kategorije: etno, balet i mjuzikl. U pet različitih brojnih i tri dobne skupine, Baletni je studio osvojio nagrade za svaku koreografija – čak pet zlata i jedno srebro, a točka „Ljubav se ne trži“ osvojila je i prestižnu „Zlatnu ulaznicu“, odnosno Golden Ticket, koja je Baletnom studiju osigurala dodatni nastup na Gala večeri.

Grupa seniori u kategoriji etno osvojila je prvo mjesto za točku „Ljubav se ne trži“, dok su grupe juniori i mladi osvojile dva prva mjesta u kategorijama balet i mjuzikl, za točke „Turski ples“ i „Ples na kiši“. Baletni studio se ove godine također natjecao u skupinama formacija i trio te su u kategoriji baleta osvojena prva mjesta i za točke „Arapski ples“ (formacija juniori) i „Ples s vrčem“ (trio mladi). U kategoriji baleta solo mladi, polaznica Baletnog studija Antonija Juraj (15) osvojila je drugo mjesto solo-varijacijom „Smrt labuda“.
U četvrtak, 23. prosinca, u Trešnji je održana svečana Gala večer u kojoj je nastupilo 28 najboljih točaka ne International Dance Winter Cup Zagreb, a među njima i etno točka Baletnog studija „Ljubav se ne trži“. Osvojiviši tzv. „Zlatnu ulaznicu“ za taj svečani plesni događaj, balerine su imale prilike nastupiti s najboljima od najboljih.

„Velika nam je čast što smo osvojili Golden Ticket i imali priliku pokazati jednu od naših točaka na Gala večeri, na kojoj se doista moglo vidjeti mnogo sjajnih točaka,“ rekla je voditeljica baletnog studija, baletna pedagoginja i koreografkinja Svetlana Lukić. „Među njima je bila i točka jaskanskog Plesnog studija Instinct, kojem ovim putem od srca čestitamo na uspjehu i osvojenim nagradama,“ dodaje Svetlana. „Za plesača je, uz sva službena priznanja i gromoglasan aplauz, ogromno zadovoljstvo kada od vas traže da plešete opet, a to je i smisao ovoga čime se bavimo – da opet i neprestano plešemo, jer to volimo i to nas ispunjava.“
Sezona obilježena pandemijom je, kao i za mnoge umjetničke amatere, bila izuzetno teška za Baletni studio zbog nemogućnosti nastupa u živo, ali i zbog otežanog vježbanja.


„Pandemija je puno toga promijenila. Za svaki je uspjeh važan konzistentan rad, a u plesu je to, kao i u vrhunskom sportu, naprosto presudno,“ ističe Svetlana Lukić. „Kao načelno amaterski studio, koji je već samim time što se radi o amaterizmu ograničen količinom vremena provedenog u baletnoj dvorani, vježbali smo sada u nekim sasvim novim, još opresivnijim uvjetima, i to zasigurno ne onako kako smo na to bili navikli. Pandemija nas je, kao i mnoge, beskontaktnošću i nenadanim samoizolacijama bila pomalo stjerala u kut.“
To, dakako, ne znači da se mjesecima ništa nije događalo. Iako čekaju na praizvedbe uživo, Baletni studio Jastrebarsko u posljednjih je godinu dana izbacio i snimio čak dvije plesne predstave, glumačko-plesni spektakl „Put oko svijeta u 60 minuta“ (dostupan na You Tube kanalu) i baletni divertisman „Baletna lepeza“. Međutim, veliki uspjeh na Winter Cupu Zagreb svjedoči o novoj, blistavoj kondiciji Baletnog studija Jastrebarsko.
„U izvedbenim se umjetnostima sve svodi na tih nekoliko minuta nastupa uživo, a publika vas ne pita koliko je to sati vježbe, publika samo jače ili slabije plješće. Zato je život plesača primarno na pozornici, iako je količinski on nedvojbeno u plesnoj dvorani.“


Koliko ih je pandemijska situacija i umorila, toliko je Baletni studio ona i osnažila te polaznicama omogućila da otkriju novu posvećenost plesu i novu radost zajedničkog nastupa, a možda najviše od svega da utvrde ljepotu i važnost zajedničkih priprema.
„Djevojke su fokusirano i s velikim elanom vježbale za ovo natjecanje te u tome doista uživale, družile se, bodrile se i međusobno si pomagale, što je pedagoški, ali i umjetnički uspjeh veći od svih prvih nagrada,“ ističe Svetlana. „Ovo im je natjecanje dalo vjetar u leđa, prijateljski ih povezalo u jednom zajedničkom cilju, a kada vidim i osjećam da su sretne one, sretna sam i ja,“ zaključuje.
Natjecanje Winter Cup organizirali su klubovi Dance Academy Zagreb i Bambi kids, pod okriljem federacija IBFF FIT KIDS te INTERNATIONAL DANCE OPEN, čija je predsjednica Slobodanka Tintor. Winter Cup Zagreb održava se već šestu godinu zaredom kao jedno od najvećih plesnih natjecanja u Hrvatskoj koje u Zagreb dovodi najbolje plesače svijeta.


Zlatnim seniorkama (Dona Grgas, Petra Gregorić, Anja Kovačić, Mirna Cvetić, Marija Bašić, Marta Brkljačić i Jana Frkonja) i još zlatnijim juniorkama (Antonija Juraj, Vita Novosel, Paula Golub, Petra Lovrinović, Ema Derdić, Hana Zmajlović, Leonarda Šubar, Mirta Mesić, Magdalena Stepinac, Ema Bucković, Hana Hađur i Sonja Horvat) želimo puno zajedništva i uspjeha u daljnjem radu, a to znači: još puno plesa na pozornicama u Hrvatskoj i šire, puno nagrada za uloženi trud, ali prije svega, gromoglasan aplauz!
BSJ