Pedeseti rođendan Nogometnog kluba Pribić


U nedjelju, 28. studenoga 2021. Nogometni klub Pribić proslavio je u pribićkom Vatrogasnom domu pedeset godina svojeg postojanja, u isto vrijeme i na istom mjestu, na kojem je prije točno pedeset godina i osnovan (28. studenoga 1971).Pribićanci su uz pridržavanje nužnih epidemioloških mjera svoju veliku obljetnicu proslavili na najbolji mogući način, predstavljanjem vrijedne knjige “50 godina NK Pribić”, koju je napisao legendarni sportski novinar Branko Stipković iz Svrževa, jedan od osnivača kluba i bivši igrač popularnih “kanarinaca”, “karioka” i “tulipana” iz Doline kardinala.

Nazočne goste, među njima nogometaše Pribića iz svih naraštaja kluba, pozdravio je na početku svečanosti predsjednik kluba Marijo Beketić Balki, a kroz program je vodio klupski tajnik Alen Gvozdanović. O knjizi je govorio njezin recenzent i autor prigodnog pogovora, prof. Nino Škrabe, koji je istaknuo da Stipkovićevo djelo predstavlja pravi dragulj u riznici nogometne publicistike i kulturne baštine jaskanskog kraja. To nimalo ne čudi jer je Branko Stipković velemajstor pisane riječi i jedan od najvećih asova u povijesti hrvatskog sportskog novinarstva. Kako nogometne utakmice poput kazališnih predstava traju samo sat i pol, a nakon toga ostaju samo u sjećanjima i potom tonu u zaborav, samo zapisi očevidaca i dobre knjige mogu očuvati drage uspomene i spasiti ih da potpuno ne nestanu. Upravo to je po Nini Škrabeu učinio Branko Stipković, čija se knjiga može doživjeti kao prava uzbudljiva utakmica, puna ritma, driblinga, proigravanja, prodora, udaraca, oksforda, lobova i lažnjaka, u kojoj se smjenjuju intervjui, portreti, anegdote, fotografije i korisni, vrijedni podaci.


Autor knjige Branko Stipković prisjetio se u svojem obraćanju zlatnih dana provedenih u svojem klubu i voljenom zavičaju, koji mu je ostao duboko u srcu i kada je boravio na dalekim kontinentima i izvještavao s velikih svjetskih i europskih nogometnih priredbi. Pritom je izrekao i svoju omiljenu novinarsku uzrečicu: “Činjenice su svete, a komentari slobodni.” Prisjetio se i maksime Stjepana Šimanovića, po mnogima i najboljeg igrača u povijesti kluba, koju bi trebali zapamtiti svi ljubitelji nogometa: “Klub su oni koji ga vode i koji ga vole”.


Veliku obljetnicu Nogometnog kluba Pribić i promociju knjige biranim su riječima pozdravili i uputili svoje prigodne čestitke načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, predstavnik Hrvatskog nogomenog saveza Zorislav Srebrić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe i mons. prof. dr. Stjepan Baloban, prijatelj Pribića i nekadašnji uspješni centarfor Dinama iz Brebrovca.

Zaslužnim pojedincima iz klupske povijesti i sadašnjosti te sponzorima i prijateljima kluba uručena su obljetnička priznanja, a velika proslava nastavljena je pridognim domjenkom uz pratnju pribićkog glazbenog sastava Maestral te veličanstvenim vatrometom.

MH