Otvoreni Dani meda


Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa Pčelarska udruga Lipa Jastrebarsko ove je godine ponovno organizirala svoju tradicionalnu manifestaciju Dane meda.


Na otvorenju izložbe meda koja je postavljena u prostoru Gradskog muzeja okupili su se jaskanski pčelari i njihovi gosti, među kojima i pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković, i zamjenica jaskanskog gradonačelnika Nikolina Ribarić, koja je simboličnim spuštanjem sjekire u med otvorila izložbu.

Predsjednik udruge Lipa Darko Vancaš, prisjetio se prve izložbe koju su pčelari pripremili prije 17 godina također u Gradskom muzeju uz pomoć pokojnog Mirka Škrabea. Iako su uvjeti za proizvodnju meda svake godine sve lošiji, administracija sve kompliciranija, poticaja je malo ili ništa,Vancaš vjeruje da pčelari neće odustati od svojih pčela i proizvodnje meda. Treba reći da je jaskanska udruga Lipa prošle godine proslavila 30 godina rada. U najboljim danima udruga je brojila preko 130 članova, dok ih je danas ostalo samo sedamdesetak.

Izložba meda bit će otvorena do 20. studenoga, a građani mogu svakodnevno od 10 do 18 sati
nabaviti med po pristupačnim cijenama.
I.K.