Otvorena prva knjižnica na području Općine Klinča Sela

U utorak, 11. svibnja 2021. u Društvenom centru Zdenčina otvorena je prva knjižnica na području Općine Klinča Sela.

Izgradnja i obnova Društvenog centra Zdenčina sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda “Prostori sudjelovanja” i Ureda za udruge Republike Hrvatske, a iza cijelog projekta stoji Udruga Zdenčina 1562 na čelu s predsjednicom Gordanom Juranko i koordinatorom projekta Ivanom Šikićem. Svečanost je svojim prisustvom uveličala ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek koja je knjižnicu otvorila uz pomoć načelnika Općine Klinča Sela Miljenka Vučkovića te idejne začetnice cijelog projekta Gordane Juranko.

Ministrica otvara knjižnicu uz pomoć načelnika Klinča Sela Miljenka Vučkovića i idejne začetnice projekta Gordane Juranko

U prigodnom programu otvorenja nastupili su mladi folkloraši koji su uvježbali program pohađajući radionice u Centru.
Za potrebe nove knjižnice Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom prikupio je i donirao velik broj knjiga iz vlastitog fundusa te uz pomoć Središnjice Matice hrvatske i velike donacije obiteljske biblioteke gospođe Ljiljane Karan iz Zagreba. Za sve korisnike i buduće čitatelje posuđivanje knjiga u novoj knjižnici bit će besplatno.
Mladi klinčaselski folkloraši

U Zdenčini je od 29. svibnja 2020, kada je projekt “Društveni centar Zdenčina” započeo, organiziran velik broj edukativnih radionica na kojima se moglo naučiti kako izraditi nošnju i nakit uz nju te kako izraditi suvenire i uporabne predmete iz različitih materijala. Održane su i radionice starih sportova, kiparstva u drvetu i slikarstva. Svi polaznici radionica mogli su kušati tradicijsku hranu koja se također pripremala na radionicama. U sklopu programa održavaju se i radionice folklornih plesova i pjesama. Sve radionice su besplatne za sve sudionike. U sklopu projekta vrijednog 2 milijuna kuna obnovljena je zgrada u kojoj se sada nalazi Centar, uredit će se okoliš, a u “staroj hiži” kraj Centra postavit će se zavičajna zbirka. Projekt se provodi dvije godine, do svibnja 2022, a glavni su mu ciljevi očuvanje povijesti i kulturno-tradicijske baštine Zdenčine i okolice.
Narodna nošnja Zdenčine

U provedbu ovog vrijednog projekta uključili su se i Općina Klinča Sela te udruga Eduka, a pokrenuta je i inicijativa za izgradnju Kulturnog centra dr. Vladko Maček u Kupincu.Jaskanski Ogranak Matice hrvatske s radošću je sudjelovao u opremanju knjigama nove knjižnice na području koje pokriva svojim djelovanjem.

Slijeva: Glavna tajnica Ministarstva kulture i medija Marica Mikec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe, ministrica kulture i medija Nina Koržinek Obuljen i član Predsjedništva jaskanskog ogranka Nino Škrabe

Na otvorenju knjižnice u Zdenčini Ogranak su predstavljali predsjednica Klementina Škrabe i član Predsjedništva Nino Škrabe. Ministrica Nina Obuljen Koržinek i glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec pohvalile su rad jaskanskog ogranka te zalaganje i trud mještana Klinča Sela. Ministrica je naglasila kako je otvorenje nove knjižnice, pogotovo kad inicijativa za to dolazi od mještana i potencijalnih čitatelja, itekako važna u godini koju je Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglasila Godinom čitanja.
MH