Otvorena je izložba o tradicionalnom obrtništvu jaskanskog kraja

 

Sve do 27. svibnja ljubitelji starina i starih obrta mogu u Žitnici u perivoju dvorca Erdödy razgledati predmete, strojeve, dokumente, fotografije i ostale izloške i eksponate koji svjedoče o dugoj i bogatoj tradiciji obrtništva na širem jaskanskom području

U prisutnosti članova Udruženja obrtnika i njihovih gostiju jučer je u Žitnici otvorena izložba tradicionalnog obrtništva u jaskanskom kraju, i to u povodu 50. godina Udruženja obrtnika Jastrebarsko. Izložba pokazuje samo jedan mali dio nekadašnjih tradicijskih obrta,a u  jednom dijelu ovog postava nalazi se Udruženje obrtnika Jastrebarsko, gdje ima dokumenata od osnivanja 1972. pa sve do danas.
Prilikom otvorenja izložbe predsjednik Udruženja obrtnika Stipe Bučar, naglasio je kako je jaskanski kraj kroz stoljeća bio poznat po mnogim zanimanjima, kao što su kovači, lončari, opančari, kolari, mlinari i majstori koji su pleli košare i razne predmete od šiba. “Ovom izložbom željeli smo prikazati tradicionalne obrte i način na koji se nekada radilo, kao i povijesne dokumente koji o tome svjedoče”, istaknuo je Bučar.

-Željeli bi da ovu izložbu pogleda što više posjetitelja, a posebno učenika kako bi mogli vidjeti kako i sa čime se nekada radilo, a na ovim slajdovima i filmovima koje smo pripremili mogu vidjeti kako rade današnji obrtnici. Stoga, zahvala Hrvatskoj obrtničkoj komori, Obrtničkoj komori Zagreb i Udruženju obrtnika Rijeka, na ustupanju svojih materijala od kojih je načinjen film. Još jednom svima vama od srca hvala što ste svojim dolaskom uveličati, ne samo današnje otvorenje izložbe, nego i proslavu naše obljetnice 50. godina rada Udruženja obrtnika Jastrebarsko, rekao je u svom pozdravnom govoru Stipe Bučar.

Obrtnik iz Pribića Josip Bakalas prisjetio se obrtništva u nekadašnjoj općini Jastrebarsko, a Zdenko Vuković Cena, autor knjige Obrtništvo jaskanskog kraja koja je tiskana u povodu 40 godina jaskanskog udruženja, nagkasio je kako je naš grad bio bogat obrtništvom i gotovo svaka jaskanska kuća imala je neku obrtničku radnju.


Izložbu je otvorila zamjenica jaskanskog gradonačelnika Nikolina Ribarić, koja je među ostalim naglasila kako su tradicijski obrti jedan od najznačajnijih aspekata života jaskanskog trgovišta već od 13. stoljeća.

Svojim nastupom otvorenje izložbe tradicionalnog jaskanskog obrtništva uveličao je kvartet saksofona nekadašnjih učenika Glazbene škole Jastrebarsko, a danas učenika zagrebačkih srednjih glazbenih škola i studenata muzičke Akademije.

I.K.