OTVOREN ZNANSTVENI PARK U JASTREBARSKOM

Jaska je od danas bogatija za još jednu zanimljivost – znanstveni park. Smješten u dvorištu Centra za kulturu sadrži eksponate koji su interaktivnog karaktera i koji će posjetiteljima pružiti priliku da ih na zanimljiv način pokreću, osluškuju ili mjere, odnosno da si vizualno, taktilno i na druge načine protumače određene znanstvene pojave.

Dio je ovo EU projekta Sa STEM-om raSTEMo kojeg provodi Društvo Naša djeca Jastrebarsko u suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba i Centrom za kulturu Jastrebarsko.

-Znanstveni park je najznačajniji dio našeg dvogodišnjeg EU projekta i njegov će stalni postav biti mjesto na kojem će djeca i mladi, kao i posjetitelji svih generacija, imati priliku uz ovakvu zanimljivu, interaktivnu prezentaciju znanosti, u obliku igre i istraživanja eksponata, lako usvojiti znanstvene spoznaje koje će postati i dio općeg obrazovanja – istaknula je u četvrtak, 25. studenoga, na svečanom otvorenju Znanstvenog parka Jastrebarsko Nikolina Ribarić, predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko.


Park posvećen promociji znanja i znanosti, a sa ciljem da se javne površine oplemene i učine društveno korisnima, dio je projekta „Sa STEM-om raSTEMo“ kojega provodi Društvo naša djeca Jastrebarsko, s partnerima Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba i Centrom za kulturu Jastrebarsko.


Znanstveni park je oformljen u dvorištu Centra za kulturu, koje bi u narednom razdoblju trebalo poprimiti posve drugačiju vizuru s obzirom da lokacijski i površinski za to ima idealne uvjete, no za sada je jedan od platoa dvorišta iskorišten za postavljanje neobičnih i inovativnih eksponata. Tako će djecu i roditelje koji odluče otkriti zanimljivosti parka zasigurno oduševiti „Zvučna zrcala” – eksponat koji omogućava da dvije osobe razgovaraju šaptom na udaljenosti od 30m, „Glazbena ograda“ na kojoj svatko, bez poznavanja nota, može odsvirati Beethovenovu Odu radosti – himnu EU, eksponat koji otkriva kako naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu ili pak instalacija koja stvara iluziju pokretnih crtanih likova, na način korištenja brze izmjene statičnih animiranih slika.


-Veliko zanimanje za naš Znanstveni park bit će najveći benefit našeg projekta, a u suradnji s vrtićima i školama očekujemo da će tijekom trajanja projekta park posjetiti oko 800 djece, što će biti i temeljna odrednica za sve buduće programe i sadržaje koje planiramo provoditi u našem Znanstvenom parku. Također, u narednom razdoblju nastavljamo provoditi naše znanstvene radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, a očekuje nas i već dogovoren program rada na terenu. Naime, diljem Hrvatske provest ćemo radionice koje će popularizirati STEM i prezentirati nove inovativne modele podučavanja. – istaknula je voditeljica projekta Mateja Baltorinić.Program otvorenja Znanstvenog parka u Jastrebarskom sadržajno je obogaćen stihovima Mladena Kušeca koje je interpretirala glumica Gradskog kazališta Jastrebarsko Lucija Severinac te skladbom „Oda radosti“ koju je na flauti izvela Nika Idžaković, učenica Glazbene škole Jastrebarsko, dok su zanimljive znanstvene pokuse pred publikom demonstrirali sudionici znanstvenih radionica Marko i Mislav Sokačić.
Ljiljana Meštrić