Opremanjem multifunkcionalne učionice započeo je EU projekt sa STEMom raSTEMo

http://www.jaska.hr/images/content/v_28542.jpg

09.03.2021. Novi jaskanski EU projekt kojeg je nositelj Društvo Naša djeca Jastrebarsko ukupne je vrijednosti 2.259.276,71 kuna, a za glavni cilj ima popularizaciju znanosti među djecom, mladima i općom populacijom

Nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sa STEMom raSTEMo te sudjelovanja na edukaciji, članice i članovi Društva Naša djeca Jastrebarsko, zajedno s partnerima, Centrom za kulturu Jastrebarsko i Institutom Ruđer Bošković započeli su realizaciju projekta, koji će trajati pune dvije godine. STEM predstavlja kraticu (Science, Tehnology, Engineering, Mathematics), a STEM područje upravo ujedinjuje navedena područja koja u našem obrazovnom sustavu nazivamo kemija, biologija, fizika, informatika, računalstvo i matematika.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28543.jpg

-Želimo pružiti djeci priliku da se i prije formalnog obrazovanja pripreme za STEM područja tako da razviju znanstvenu pismenost, analitički pristup rješavanju problema, ali prije svega da kroz radionice na zabavan način potaknemo u njima inovativnost i kreativnost za koje se nadamo da će ih pratiti u daljnjem razvoju, izjavila je predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko, Nikolina Ribarić, profesorica biologije i kemije te dodala: „Veselimo se stjecanju novih znanja, ali i širenju prirodoslovnih spoznaja na djecu, mlade i opću populaciju. Ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku Zvonimiru Novoselu i Gradu Jastrebarskom što nas uvijek podržavaju i vjerno prate u našem radu, a na dobrobit svih Jaskanski i Jaskanaca“.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28544.jpg

Budući da je osnovni cilj projekta edukacija, kako voditelja tako i djece te opće populacije, nužno je bilo, prije svega, opremiti multifunkcionalnu učionicu i nabaviti potrebnu informatičku opremu. Na samom početku projekta nabavljeni su trapezni stolovi i konferencijske stolice što omogućuje prilagodbu različitim načinima i oblicima rada. Također, nabavljen je ormar za spremanje informatičke opreme te katedra za predavača. Od informatičke opreme nabavljeno je 25 tablet uređaja na kojima će polaznici učiti putem digitalne obrazovne platforme, 10 LCD mikroskopa kojima će polaznici proučavati mikroorganizme, snimati i fotografirati zanimljive praživotinje i alge te se na taj način upoznati s raznolikošću mikro svijeta. Za potrebe edukacije, za predavača je nabavljena i pametna ploča te projektor i prijenosno platno kako bi se edukacija mogla provoditi i na drugim lokacijama diljem Republike Hrvatske. U skoroj budućnosti, kada prođu edukaciju, volonteri Društva Naša djeca Jastrebarsko će na 20 lokacija u republici Hrvatskoj provoditi edukativne radionice za djecu i njihove roditelje, a sve koristeći novonabavljenu informatičku opremu.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28545.jpg

Projekt je ukupne vrijednosti 2.259.276,71 kuna financirat će se iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske.

GJ