Ono što je Bandiću bila žičara, to je Kožiću – Naftalan!


IVANIĆ GRAD, 21.4.2021. – Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, održao je danas u Ivanić Gradu konferenciju za medije na temu projekta Naftalan, ali i stanja u zdravstvenom sustavu u Zagrebačkoj županiji.

„Naftalan je iznimno važan projekt za Zagrebačku županiju jer se radi o jedinstvenom resursu koji bi mogao i gospodarski i turistički oživjeti područje Ivanić Grada i cijele Zagrebačke županije. Mi nažalost imamo projekt „slučaj“ koji bi mogao biti vrlo brzo prepoznat kao što je u Zagrebu famozna Bandićeva žičara. Naime, u medijima su se pojavili detalji i informacije o sumnjivim koruptivnim radnjama i tome kako je u samo dvije godine cijena izgradnje Naftalana narasla s početnih 39 na 63,5 milijuna kuna“, rekao je Zmajlović.
Podsjetio je nadalje, da je projekt kasnio dvije godine i da je ta razlika nastala upravo zbog vantroškovničkih radova tijekom tog kašnjenja. Naime, projekt je trebao biti gotov 2018. godine, zatim je rok za završetak produžen na 2019. godinu, da bi završio tek 2020. godine i to samo djelomično. No, činjenica da se kasnilo s rokovima, kao i da je cijena cijelog projekta narasla za 60 posto početne cijene, bacaju sumnju da se radi o netransparentnom trošenju novca i mogućim koruptivnim radnjama.

Za probleme s kojim se svakodnevno suočavaju građani u sustavu zdravstva krivi su nemar i korupcija, a to se najbolje vidi na primjeru Zagrebačke županije kojoj je već 20 godina na čelu jedan te isti čovjek kojeg podržava upravo HDZ, ističe Zmajlović i naglašava: „Obratite pažnju što se događa u Zagrebačkoj županiji: skoro milijun kuna bez natječaja dali su za kompjutorsku zaštitu pravdajući se da im treba zbog koronavirusa, 2 milijuna kuna platili privatnu kuću i u nju preselili ravnatelja zavoda za hitnu medicinu, bolnica Naftalan je duplo preplaćena i nalikuje na slučaj zagrebačke žičare, a i ovaj ključni stručnjak koji će dobiti više od milijun kuna za koordinaciju sustava e-bolnice inače radi kao šef informatičke službe Doma zdravlja Zagrebačke županije. Novac se u Zagrebačkoj županiji troši netransparentno i u Domu zdravlja, i u Hitnoj i u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije, i ovdje u preplaćenom projektu Naftalana. Istovremeno, stanovnici Zagrebačke županije nemaju medicinsko osoblje i opremu u svojim domovima zdravlja“, upozorava Zmajlović.

Upravo zbog činjenice da je zdravstvo jedno od gorućih problema u Županiji, najveći dio Zmajlovićeva programa Županija kakvu trebam se i temelji na mjerama u području zdravstva. Tako kroz svoj program, Zmajlović predlaže osiguravanje svih potrebnih specijalista primarne zdravstvene zaštite i svih potrebnih uređaja u svim domovima zdravlja u Županiji, kako bi stanovnici mogli u svojim gradovima obavljati potrebne preglede. Dodatno, uvest će i mobilne timove liječnika koji će biti dostupni svima. Važan dio njegova programa je i zdravstvena prevencija, ali naravno i kvalitetno i transparentno upravljanje Naftalanom.
„Mi apsolutno podržavamo razvoj ovog projekta jer je Naftalan sjajna prilika za razvoj zdravstvenog turizma u Ivanić Gradu. Kad bi se razvoj tog kompleksa još povezao s obrazovnim potrebama kroz školovanje kadrova koji će u Naftalanu raditi i s lokalnim OPG-ovima koji će ga opskrbljivati zdravom hranom, to bi bila sjajna gospodarska priča. Zato će i cilj mojeg mandata biti riješiti ove nagomilane koruptivne aktivnosti i krenuti graditi Naftalan na zdravim temeljima “, zaključuje Zmajlović.
SDP ZŽ