Odlukom Vlade, Jaska postaje dio uslužnog područja sa Zagrebom

Gradonačelnik Novosel: “I u novim ćemo okolnostima inzistirati na što boljim uvjetima za građane Jaske”

S prvim danima ove godine na snagu je stupila Vladina Uredba o uslužnim područjima. Za mnoga će to vodoopskrbna trgovačka društva značiti veliku promjenu, tako i za Vode Jastrebarsko d.o.o. Spomenutom se Uredbom, naime, na području cijele Hrvatske uspostavljaju tzv. uslužna područja koja se dijelom poklapaju s područjima županija i u pojedinoj županiji će sada poslovati od jednog do šest isporučitelja vodnih usluga.
Konkretno, umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga, uspostavit će se 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, odnosno skoro 5 puta manje.
Prošlog tjedna održan je tako inicijalni sastanak na kojem su iz Vodoopskrbe i odvodnje izvijestili kako Uredbu koja je stupila na snagu 8. siječnja treba provesti do 8. srpnja ove godine. Do tad će uslugu i dalje vršiti Vode Jastrebarsko.
Što se tiče cijene vode, u izradi je Uredba o metodologiji izračuna cijene vode koja treba biti donesena do 8. listopada, a s kojom će se morati uskladiti svi isporučitelji vodnih usluga.
Broj isporučitelja vodnih usluga smanjuje se ovom Uredbom za više od četiri puta, a njome bi se trebalo urediti područje vodoopskrbe u kojemu je do sada poslovalo 190 isporučitelja. Krajnji ciljevi te Uredbe su, kažu donositelji, sigurnija i pouzdanija opskrba vodom za piće i ujednačena cijena vode za krajnje potrošače.
-Vode Jastrebarsko napravile su znatan iskorak, a projekt Poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture vrijedan gotovo 170 milijuna kuna i velikim dijelom sufinanciran EU sredstvima, primjer je kako odgovorno upravljati najvrjednijim resursom – pitkom vodom. To je i jedan od glavnih razloga zašto smo se toliko protivili spajanju, nakon svih napora koji su bili potrebni da se ovaj projekt dovede gotovo do samog kraja, ali i iznimnog strpljenja koje su svo to vrijeme imali naši građani. Uspostavili smo visoko razvijen sustav i standard i inzistirat ćemo da on za Jaskance ostane na istoj razini!, naglašava gradonačelnik Zvonimir Novosel.
P.A.