Očekujem da potvrdimo povjerenje koje smo dobivali na prošlim izborima

Protekle četiri godine i financijski i investicijski bile povijesno jake. Sve to nije rezultat jednog čovjeka, već svih mojih suradnika koji su svaki ponaosob bili djelić tih uspjeha, rekao nam je u razgovoru Zvonimir Novosel
Manje od dva tjedna ostalo je do lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja. To je bio i razlog da porazgovaramo sa sadašnjim gradonačelnikom koji je istakao kandidaturu i za naredni mandat.


Četiri godine su brzo prošle. Jeste li zadovoljni učinjenim na kraju još jednog mandata?

-Iako se kaže da nikada ne treba biti u potpunosti zadovoljan, jer uvijek može i više i bolje, ako se objektivno osvrnem na protekle četiri godine reći ću da smo napravili zaista puno! Iako su ovo bila teška vremena, osobito ova zadnja godina, za naš grad ovo bio jedan jako dobar period. Naime. završen je najveći EU projekt “Naša voda- naša budućnost” vrijedan gotovo 170 milijuna kuna, izgrađene su nove prometnice u Gospodarskoj zoni, završen je EU projekt KulTura, asfaltirane su brojne prometnice, Jaska je dobila čak dva hotela, novi rotor na ulazu u grad, i da ne nabrajamo više. U četiri godine uloženo je više novaca nego mnoga desetljeća ranije?
-Zaista, ove su četiri posljednje godine i financijski i investicijski bile povijesno jake. Sve to nije rezultat jednog čovjeka, već svih mojih suradnika koji su svaki ponaosob bili djelić tih uspjeha. Kad uspoređujem Jasku s nekim većim i financijski jačim sredinama mogu ponosno reći da smo pri vrhu uspješnosti u povlačenju EU novca u Hrvatskoj. Također veliki broj već spremnih projekata samo čeka nove natječaje za novo financijsko razdoblje EU.
Uspjeli ste ostvariti dugogodišnji san svakog Jaskanca, naći novac za obnovu dvorca Erdödy. Kada možemo očekivati početak, a kada završetak radova i što to znači za Jasku?
-To je meni osobno jedan od najdražih projekata. Na neki način i moj životni san. Obnova tog uspavanog starca u našem Perivoju kruna je onog što radimo posljednjih godina. Još prije deset godina, zajedno s Mihaelom, počeli smo raditi na pripremi dokumentacije za njegovu obnovu. Prošlo je puno vremena ali trud se isplatio. U tijeku je izrada glavnog projekta obnove i očekujem da bi sami radovi mogli započeti u drugoj polovici slijedeće godine. Trajat će otprilike dvije godine.
Jaskanci su pokazali veliko srce nakon potresa na Baniji. Nažalost stradalo je i dosta objekata u našem gradu. Kada i kako će se obnoviti?
-Sama obnova koju vodi Država vidimo da ide sporo. Imam dojam da se obnova ne miče s mjesta. Svu potrebnu potporu obiteljima s našeg područja kojima su kuće stradale do neuporabljivosti pružamo od početka i financiramo izradu potrebne projektne dokumentacije za obnovu. Otvorili smo i natječaj za financijske potpore stanovnicima koji su sanirali manja oštećenja na svojim objektima. Ono što me veseli u toj cijeloj tužnoj priči je empatija, zajedništvo i pomoć koje su Jaskanci poklonili stanovnicima Banije. Pokazali smo da imamo veliko srce i da je pomoć stradalima ispred svih ostalih razlika koje nas svakodnevno dijele. Korona nam je promijenila životne navike.

Jeste li zadovoljni kako teče cijepljenje i zaštita stanovništva od korone u našem gradu?
-Ovo pandemijsko vrijeme ostavilo je puno traga u našim životima. Od egzistencijalnih pitanja, nemogućnosti rada određenih sektora u gospodarstvu, ali mislim da se ponajviše odrazila na djecu, mlade i međuljudske odnose ukupno. Svo ono zajedništvo, manifestacije, događanja, druženja… sve je stalo. Teško ćemo nadoknaditi to izgubljeno vrijeme ali vjerujem da će se svijet ipak polako vratiti u normalu.
Općenito smatram kako Nacionalni stožer prilično nelogično i često nejednako tretira dionike društva i mjere koje donosi, a cijepljenje ide presporo. Nadam se da će se to popraviti u vremenu koje dolazi, jer o tome ovisi uspjeh borbe protiv pandemije.
Na početku mandata puno se očekivalo od Županije, ali nažalost očekivanja se nisu ostvarila. Vaše razočaranje postupanjem župana Kožića i Županije prema Jaski više ste puta iskazali javno. Najveće razočaranje vezano je uz gradnju nove osnovne škole.
-Te teme zbunjuju ljude jer slušaju različite verzije iste priče. Ono što je nepobitno jest činjenica da Županija kažnjava grad političkim odlukama koje naprosto ne razumijem. Ključni kapitalni projekti gradnje škole i obilaznice Volavje-Petrovina “čame u ladicama” župana Kožića već 10 godina. O obnovi županijskih prometnica koje su najlošije u gradu da i ne govorim. Vrijeme je da to promijenimo! Vrijeme je da Jaska podrži svog čovjeka, našeg Jaskanca, Mihaela Zmajlovića za budućeg župana Zagrebačke županije. Siguran sam da će ispraviti nepravdu o kojoj govorim i napraviti sve ono što godinama Kožić stopira i time kažnjava Jaskanke i Jaskance!
Objavili ste svoju kandidaturu za još jedan mandat gradonačelnika. Ako budete izabrani prva suradnica će vam biti Nikolina Ribarić. Što ste time htjeli poručiti svojim sugrađanima i što mogu očekivati u naredne četiri godine?
-Nikolina je žena iznimne energije, obrazovana, doktorantica na PMF-u, sposobna, vrijedna, učiteljica, majka troje djece, rođena Jaskanka, ali ono što je najvažnije – dokazala je da zna i želi raditi za svoj kraj. Moj tim trebao je novu energiju i mislim da s Nikolinom upravo to i dobivamo. Siguran sam da će dokazati u naredne četiri godine da je bila pravi i logičan izbor!
Do sada ste izbore dobivali u prvom krugu, što očekujete 16. svibnja?
-Biti će onako kako odluče birači, naše Jaskanke i Jaskanci. A ja očekujem da potvrdimo povjerenje koje smo dobivali na prošlim izborima i naravno da se to dogodi u prvom krugu. Želim ovdje istaknuti da osim izbora gradonačelnika iznimnu važnost ima izbor za članice i članove Gradskog vijeća. Stabilnost upravljanja Gradom ovisi o suradnji i sinergiji Vijeća i gradonačelnika. Pozivam zato sugrađane da glasaju i za listu za Gradsko vijeće koju nosim svojim imenom i prezimenom, a na kojom su redom dokazani ljudi. Lista je spoj mladosti, iskustva i znanja. Pobjednička lista. Lista za pet, na glasačkom listiću lista broj 5!
I.K.