Očekujem će nam 2022. godina biti dinamična i plodna!

Donošenjem Proračuna za 2022. osigurali smo provedbu najvećih kapitalnih projekata u našem gradu među kojima je i početak obnove dvorca Erdödy. Nastavlja se gradnja biciklističko-pješačkih staza na obilaznici, ide gradnja Skate parka, završavamo gradnju pročistača otpadnih voda i pripremamo gradnju novog vrtića. Sve su to uglavnom projekti sufinancirani EU sredstvima na što sam posebno ponosan, rekao nam je u razgovoru jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Na kraju godine već tradicionalno razgovaramo s jaskanskim gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom, koji je u svibnju ove godine dobio povjerenje građana za još jedan če5verogdišnji mandat. To mu je bio veliki vjetar u leđa da nastavi s već započetim, ali i novim projektima koji će naš grad učiniti još ljepšim za život svih njegovih stanovnika.
strong>Gradonačelniče, uobičajeno je ovakve razgovore započeti osvrtom na godinu koja je na izmaku. No, okrenimo se ovaj put budućnosti. Što očekujete od 2022.?
-Pitanje je što se od nas očekuje u 2022. godini. Vjerujem da je godina pred nama godina puna izazova, velikih projekata, jednom riječju – uspješna godina. Puno toga smo pokrenuli, neki od najvećih kapitalnih projekata se ostvaruju, a donošenjem Proračuna za 2022. godinu osigurali smo njihovu provedbu. Obnova Dvorca Erdödy trebala bi krenuti tijekom iduće godine, što je tek jedan od kapitalnih projekata u tijeku. Očekujem zato da će nam 2022. godina biti vrlo dinamična i plodna!
Spomenuli ste dvorac Erdödy. On je gotovo svakodnevna tema pa ne čudi velik interes Jaskanaca za taj projekt. Kad možemo očekivati neki pomak, kad će se nešto konkretno “vidjeti”?
-Sredstva iz EU fondova komplicirano je ostvariti. Često je to dugotrajan posao. Osigurali smo sufinanciranje obnove s gotovo 60 milijuna kuna iz Fondova. Početkom godine trebala bi biti pravomoćna građevinska dozvola za obnovu dvorca, te raspisan međunarodni natječaj za izvođača radova. Ako ne bude nekih komplikacija (žalbe i sl.) očekujem da bi obnova, na zadovoljstvo moje, mojih suradnika ali, vjerujem i naših sugrađana, mogla započeti u drugoj polovici 2022. godine.
Iza nas je sjednica Gradskog vijeća, usvojili ste Proračun za 2022. i projekcije za 2023. i 2024. koji su ključni projekti koje pripremate?
Naglasak je na velikim kapitalnim projektima sufinanciranim EU sredstvima, krećemo u pripremu gradnje novog vrtića i obnove postojećeg starog objekta u Radićevoj, nastavljamo s gradnjom biciklističko-pješačkih staza na prometnici GG1 (od rotora do Radničke), ide gradnja Skate parka u Radničkoj, obnova cesta u naseljima, završetak gradnje pročistača otpadnih voda, priprema za prijavu na financiranje gradnje novog Vatrogasnog centra na ulazu u Grad, povećali smo sredstva za sport, vatrogastvo i udruge općenito, uz zadržavanje svih socijalnih prava i subvencija poduzetnicima. Pregovaramo s novim investitorima u Gospodarskoj zoni i mislim da će godine pred nama biti vrlo uspješne.
Ne događa se često da svi vijećnici podrže neku odluku jednoglasno i bez rasprave, baš suprotno, uz pozitivne sugestije. To se upravo dogodilo, svi su vijećnici podržali inicijativu za spas tradicije uzgoja vinove loze u jaskanskom kraju i izglasali osnivanje trgovačkog društva Plešivičko vinogorje d.o.o. Kako to komentirate?
-Grad je podržao inicijativu jaskanskih poduzetnika predvođenih gospodinom Željkom Pavkovićem (tvrtka PA-VIN) i na ovaj način želimo osigurati opstojnost malim proizvođačima u sektoru vinarstva i vinogradarstva, uz puno uvažavanje i potporu jakim vinarskim imenima našeg kraja, koji su zaslužni za pozicioniranje Jaske i Plešivice u ponudi vina diljem Hrvatske. Nova tvrtka je zapravo garancija da se bivša Zadruga neće privatizirati na način da se zadovolje nečiji privatni interesi, već će biti upravljana od velikog broja ulagača koji imaju jedan cilj – zadržavanje postojećih površina pod vinogradima, a u budućnosti i sadnju novih. Nova tvrtka bi trebala okupiti sve male vinare i pružiti im potporu u njihovom daljnjem razvoju. Mišljenja sam da je bolje da prostori Zadruge ostanu u domaćim rukama nego da je kupi neki poduzetnik “izvana”! Drago mi je da su vijećnici podržali naš prijedlog i jednoglasno, bez strančarenja, podržali ovu inicijativu!
Još jedna tema koja se kao takva već godinama nameće je izgradnja škole u Jaski. Ona ponovno nije uvrštena u županijski proračun, no građane možda zbunjuje informacija da je dio županijske Strategije razvoja. Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine zauzeli ste zbog toga poprilično čvrst stav i prozvali župana. Možete li malo pojasniti, hoće li izgradnje škole biti?
-Škola kao investicija nije sadržana u Županijskom proračunu niti u 2022. kao niti u 2023. i 2024. godini. Župan mora prestati s politiziranjem te teme. Škola je nasušna potreba društvu, ponajprije djeci. Mi ćemo i dalje biti konstruktivni ali i glasni i boriti se svim legitimnim sredstvima da se novci za gradnju škole osiguraju i gradnja započne. To je uostalom Župan i obećao u predizbornoj kampanji!
Temu koronavirusa ne možemo izbjeći, u posljednje vrijeme i jedinice lokalne samouprave susrele su s novim izazovom, uvođenjem COVID potvrda u svoju svakodnevicu. Kako to komentirate, stvara li to poteškoće za građane?
-Meni su osobno ove mjere i nelogične i diskriminirajuće. Primjerice, nekog sugrađana ne mogu primiti u svom uredu jer nema COVID potvrdu, ali mogu izaći van iz zgrade i popiti s njim kavu u obližnjem kafiću. Ono što želim istaknuti je da nikome od naših sugrađana neće biti uskraćena niti jedna usluga Grada. Ja osobno, ali i djelatnici, po potrebi izlazimo iz zgrade i rješavamo potrebe građana. Uostalom, velik dio našeg poslovanja i prava građana moguće je ostvariti online, putem web obrazaca, e- mailova ili poziva telefonom. Uglavnom, trudimo se da građani ne osjete ova ograničenja. Iskoristio bih i priliku da pozovem građane da se cijepe – ne zbog potvrde, nego zbog sebe i zdravlja sviju nas. Nisam za prisile i obveze cijepljenja, ali mislim da svatko razuman može zaključiti iz novije povijesti čovječanstva da su cjepiva spasila mnoge živote u proteklim stoljećima!
Božić je ipak blagdan nade i radosnih vijesti. Što biste Vi poručili svojim sugrađanima za Božić i nadolazeću Novu godinu?
Želim svim sugrađanima mirnu i uspješnu godinu i na poslovnom i na privatnom planu. Također, želim svima obilje zdravlja i sreće i da Jaska i svi njeni stanovnici u idućoj godini vide kako nam se grad razvija i postaje sve ljepše i poželjnije mjesto za život! Svi smo dužni učiniti sve da baš tako i bude! Sretan Vam svima Božić i Nova godina!
I.K.